Darbecilere Israil'den tanınma garantisi

Darbecilere Israil'den tanınma garantisi

DÜNYA Haberleri

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı el Sisi'nin, Mursi'ye yönelik darbeyi 3 gün önce İsrail'e haber verdiği ortaya çıktı.

Mısır'ın seçilerek göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle devrilmesinin ardında yaşananlar günyüzüne çıkmaya başladı. İsrailli askeri analist Roni Daniel, Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdülfettah el-Sisi'nin Mursi'yi devirmeden üç gün önce İsrail'i darbeden haberdar ettiğini ortaya çıkardı. Daniel, "El-Sisi, İsrail'den Hamas yönetimini kontrol etmesini istedi. Çünkü Sisi Hamas'tan korkuyordu. Ama bu korkusu İsrail'in Gazze'deki herşeyi gözetim altında tuttuğu teminatını vermesinin ardından yatıştı. İsrail ise, Sisi'ye Gazze'deki gizli tünelleri yıkmasını tavsiye etti" dedi. Mısır'daki askeri darbenin İsrail için "yararlı" olduğunu vurgulayan analist Daniel, "İsrail kendi güvenliği için acilen darbe istiyordu" yorumunu yaptı. Daniel Mısır'da cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilen Muhammed el-Baradey'in de darbeden önce ve sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile buluştuğunu kaydederek, "İsrail, el-Baradey'e Batı'nın yeni hükümeti tanıması için lobi yapmayı taahhüt etti" dedi. nbsp;Mısır ordusu darbeden birkaç gün önce Gazze'deki tünelleri yıkmaya başladı. Oysa ki bu tüneller ambargo altında ezilen Gazze için nbsp;dünyaya açılan kapılar. Mısır ayrıca yine İsrail'in istediği gibi Suriyeli sığınmacıları sınırdışı etmeye başladı. Suriyeli sığınmacılar, Müslüman Kardeşler'e destek vermekle ve "ayaklanma" eylemlerine katılmakla itham ediliyor. Suriyeliler hakkında Mısır basını da olumsuz kampanya başlattı. Gazeteci Tevfik Ukkaşe, Suriyelilerin evlerini yakmakla tehdit etti. "Et-Tahrir" kanalında ise Suriyeli sığınmacıların, 50 cüneyh (7 dolar) karşılığı Mursi'ye destek gösterilerine katıldığı ileri sürüldü.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...