Mehmet Şimşek, 'Cari açığı kontrol altına almaya çalışıyoruz'

- Güncelleme:
Mehmet Şimşek, 'Cari açığı kontrol altına almaya çalışıyoruz'

Ekonomi Haberleri

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere memleketi Batman'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iftar sonrası akaryakıt fiyatları hakkında bilgi verdi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere memleketi Batman'a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iftar sonrası çıktığı esnaf ziyaretinde akaryakıt fiyatlarından şikayet eden vatandaşları bilgilendirdi. Şimşek, Türkiye'nin en büyük sorununun cari açık olduğunu ve bunu kontrol altına almaya çalıştıklarını söyledi. Şimşek, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere memleketi Batman'a geldi. İftar sonrası esnaf ziyaretine çıkan Bakan, vatandaşların akaryakıt zammı tepkisi ile karşılaştı. Yapılan zamlardan zorluk çektiklerini ifade eden vatandaşlar, Şimşek'ten akaryakıt vergilerinde indirilme gidilmesini talep etti. Şoförlere, akaryakıta yapılan zamlarla ilgili uzun uzun bilgi veren Bakan Şimşek, vergi yükünde bir artış olmadığını, petrol fiyatlarındaki artış ve dolar kurundaki oynamaların Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına yansıdığını söyledi. Bakan Şimşek, şunları söyledi: "Vergiler yüksek bunu kabul ediyorum. Ama vergi yükünde artış yok azalma var. Petrol fiyatlarının yükselmesi dolar kurundaki oynamalar haklı olarak Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına yansıyor. Diyeceksiniz ki biraz vergi indirimine gidin. Böyle bir beklenti var ancak şöyle bir sorunumuz var. Akaryakıt ithal ettiğimiz bir üründür. Çiftçiye mazotta destek veriyoruz. Denizcilikte hava ulaşımında ÖTV'siz mazot verebiliyoruz. Fakat kara ulaşımında ihracata veriyoruz. Biz bu dönemde üretimi, yatırımı, istihdama öncelik veriyoruz. Geçen sene Türkiye petrol ve doğalgaz ithalatına 60 milyar dolar ödedi. Türkiye'den 60 milyar dolar enerji ithalatı için yurt dışına çıktı."

"VERGİYİ İNDİRİRSEK CARİ AÇIK BÜYÜR"

Cari açık konusuna değinen Şimşek, "Şimdi biz vergiyi daha da aşağı çekersek daha çok tüketim, daha çok ithalat, zaten şimdi Türkiye'nin en büyük sorunu ne? Cari açık. Şimdi biz cari açığı kontrol altına almaya çalışıyoruz. Şimdi biz teşvik edici bir vergi indirimine gittiğimiz zaman bu bizim cari açığımızı arttırır. Açık söyleyeyim bu son zamlarda kesinlikle vergilerle oynamadık. Vergi indirimine gitsek cari açık daha da büyür. Gerçekçi olalım vergi gelirleri açısından çok fazla manevra alanımız yok. Vergileri indirirsek açığımız artar, açığımız artarsa faiz artar, faiz arttı mı buraya daha az hizmet yaparız. Yoksa popülizm kolaydır, olmayan bir şeyi vermek kolaydır ama bizim gerçekçi olmamız lazım. Popülizm tuzağına düşmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

"VERGİ YÜKÜNDE ARTIŞ YOK"

Son zamların tamamen petrol fiyatlarındaki artış ve dolar - lira kurunun yükselmesinden kaynaklandığını vurgulayan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yani vergilerde yeni bir oynama yoktur. En son 2012'nin eylül ayında ÖTV'de bir düzenleme yaptık, o gün bugün hiç bir şekilde bu artışlarda vergilerin etkisi yok. Ama şu bir gerçek Türkiye'de akaryakıt fiyatları üzerinde vergi yüksek buna itirazım yok. Fakat şöyle 2002 yılında bir benzinliğe gitseydiniz kamyonunuza 100 liralık motorin alsaydınız o 100 liranın yaklaşık 59-60 lirası vergiydi. Bugün yine aynı benzinliğe gitseniz ve 100 liralık motorin alsanız o 100 liranın 51 lirası vergidir. Yüzde 60'lardan yüzde 50'ye inmiş. Ama diyeceksiniz fiyat yükselmiş, niye, şimdi petrol fiyatları 2002 yılında Türkiye'nin ithal ettiği petrolün valili yaklaşık 23-24 dolardı. Bu sene veya geçen sene örnek olarak söyleyelim otalama 110 dolar seviyesine çıkmış. Yaklaşık 4 kat bir artış var. Bu arada kurda bir miktar yükselmiş, hatırlarsanız 2002'de kur 1.60'lardaydı şimdi 1.90'larda. aslında bunları dikkate aldığınız zaman vergi yükünde bir artış yok."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...