Obama, 'Trayvon yerine ben olabilirdim'

Obama, 'Trayvon yerine ben olabilirdim'

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Barack Obama, beyaz-Hispanik George Zimmerman tarafından öldürülen siyahi genç Trayvon Martin davasına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Barack Obama, beyaz-Hispanik George Zimmerman tarafından öldürülen siyahi genç Trayvon Martin davasına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. nbsp;Obama, Trayvon Martin geçen yıl vurulduğunda yaptığı açıklamayı anımsatarak, 'O zaman benim bir oğlum olsaydı Trayvon'a benzeyecekti demiştim. Bu olay 35 yıl önce olsaydı Trayvon Martin ben olabilirdim' dedi.Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney'nin günlük basın brifinginin hemen öncesinde bir sürpriz yaparak gazetecilerin karşısına çıkan Obama, Zimmerman'ın Florida mahkemesince suçsuz bulunmasından sonra kameraların önünde, bu konuya ilişkin ilk kez açıklama yaptı. ABD'de, Afrika asıllı Amerikalıların uğradığı önyargılı yaklaşım ve haksızlıklara değinen Obama, Trayvon Martin geçen yıl vurulduğunda yaptığı açıklamayı anımsatarak, 'O zaman benim bir oğlum olsaydı Trayvon'a benzeyecekti demiştim. Bu olay 35 yıl önce olsaydı Trayvon Martin ben olabilirdim' dedi.kendisi ve eşi Michelle Obama'nın, Trayvon Martin'in ailesine başsağlığı dileklerini ilettiğini söyleyen Barack Obama, konuyla ilgili hukuksal tartışmaları, uzmanlara ve ilgili yetkililere bırakmak istediğini belirtti. Mahkemenin profesyonel bir şekilde yürütüldüğünü ve jürinin kararını verdiğini, Amerikan yargı sistemin bu şekilde işlediğini anlatan Barack Obama, daha sonra kendisinin de yaşadığı deneyimlerden yola çıkarak ABD'de yaşayan Afrika asıllı Amerikalıların yaşadıkları sorunları örnekledi. Obama, 'Bu ülkede, bir mağazada alışveriş yaparken takip edilme deneyimini yaşamayan çok az Afrika asıllı Amerikalı vardır. Buna ben de dâhilim. Yoldan karşıya geçerken, arabaların kapılarının kilitlenmesi sesini duyma deneyimini yaşamayan çok az siyahi vardır. En azından senatör olmadan önce bu benim de başıma geldi. Bir asansöre bindikten sonra içerideki bir kadının çantasını endişeyle sıkıca kavradığı ve asansörden çıkana kadar da nefesini tuttuğuna şahit olmayan çok az siyahi vardır. Bunlar sıkça oluyor. Abartmak istemiyorum ama bu tip deneyimler, siyahilerin Florida'da o gece neler olduğunu nasıl yorumladığına ilişkin ipuçları veriyor. Bu da kaçınılmaz biçimde, insanların katlanmak zorunda kaldıkları bu deneyimleri akıllarına getiriyor' diye konuştu.Obama Afrika asıllı Amerikalıların, istatiksel verilere göre de, polis tarafından en çok durdurulan ve üstü aranan kişiler olduğunu, polisin bu kişilere karşı daha önyargılı davrandığının yine istatistiklere yansıdığını da anlattı. nbsp;
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...