​24 Haziran seçimlerinde çarpıcı anket!

Düzenleyen:
​24 Haziran seçimlerinde çarpıcı anket!

GÜNDEM Haberleri

Türkiye 24 Haziran`da kaderini belirleyecek bir seçime gidecek. Vatandaşın oylarıyla seçilen isim Türkiye`yi Cumhuriyetin 100. Yılı kapsamında belirlediği hedeflere taşıyacak.

Türkiye`nin geleceğini doğrudan etkileyecek bu seçimde sokağın nabzı nasıl? Yapılan son seçim anketlerinde kim önde? Seçmenin gündemle ve adaylarla alakalı olarak düşünceleri neler? Milletvekilliği seçimi için partilerin oy oranları ne durumda? Tüm bu detayları OPTİMAR Başkanı Hilmi Daşdemir açıkladı.

İşte Daşdemir açıklamalarından öne çıkanlar;

İNCE, KLASİK CHP OYUNU ALACAK 

Muhalefetin bir ittifak arayışı oldu ancak başarılı olmayınca birçok aday başvuru yaptı. Görünürde bir ittifak ya da çatı aday olmasa da Erdoğan`ı ikinci tur pazarlıkları seslendirilmeye başladı. Halk bu duruma nasıl bakıyor? Erdoğan`a rakip olan isimleri müttefik olarak görüyor mu? Burada herkes kendi durduğu yerden olaylara bakıyor. Dolayısıyla Muharrem İnce`nin tabanı, hitap ettiği kitle daha çok CHP seçmeni. İnce kendi tabanından olumlu bir hava gördü ve orayı konsolide etmek için çabalıyor. Öte yandan Meral Akşener`e olan kayışı da Muharrem İnce durdurdu. O yüzden CHP klasik oyunu alacaktır.

KILIÇDAROĞLU YARIŞMA GİRMEKTEN KAÇINIYOR 

Peki siz Kılıçdaroğlu`nun aday olmamasını nasıl görüyorsunuz? Bu yarışa girmekten kaçınma durumudur. Neticede yarışa girmiş olsaydı milletvekili olamayacaktı. Seçime girse kazanamayacağını biliyor ve bu yüzden üçüncü bir şahıs üzerinden, merkez sağdan, hatta AK Parti kesiminden oy alabilecek birçok kişi üzerinde durdu ki Abdullah Gül üzerinde çok uzun ve ciddi bir çalışmaları oldu. Bu proje çökünce Meral Akşener`le de bir çözüme ulaşılmadı. Muharrem İnce`nin de gerek Abdullah Gül çıkışı gerek adaylık noktasındaki ısrarcılığı ve partinin geleneksel yapısına uygun olması sebebiyle Muharrem İnce ismi ön plana çıktı. .

KILIÇDAROĞLU`NUN MUHARREM İNCE PLANI 

Kılıçdaroğlu orada iki şeyi gözetti; birincisi parti içerisinde ve seçmen içinde Muharrem İnce`nin de bir kabulü var. Yapılan araştırmalar da bunu gösteriyor. Buna kayıtsız kalamadı, riski de alamadı. Muharrem İnce düşük bir oy alırsa kendisine alternatif olmaktan uzaklaşacaktır, diğer alternatifse İnce`nin oyunu yükseltip Kılıçdaroğlu`nun karşısına yeniden Genel Başkanlık yarışında rakip olarak çıkacaktır. Bir başka deyişle İnce hem Meral Akşener`le hem de Kemal Kılıçdaroğlu ile seçimde yarışmış olacak" dedi..

CHP TABANI OY VERİRKEN PROJEYE BAKMIYOR 

Peki FETÖ`cü olduğu iddia edilen veya bilinen bazı isimler CHP`den aday adayı oluyor. CHP tabanında buna karşı bir tepki var mı? Onlar ne diyor bu duruma? Orada çok ciddi bir tepki yok. CHP tabanı karar verirken şöyle olmuş böyle olmuş demiyor. Gidip partisine oy veriyor. Daha çok yaşam tarzı ön planda oluyor. Bir örnek vereyim size Çankaya`da sıkıntılı bir süreç olmuştu. Belediye başkanı Muzaffer Eryılmaz meclis üyeleri için "Bu yamyamları doyuramıyorum" diye bir açıklama yapmıştı. Daha doğrusu bir konuşması basına sızmıştı. Ondan sonra Çankaya`da bir araştırma yaptık. CHP`nin oyu %55 çıktı. Yani bu tarz olayların CHP seçmeninde etkili olmadığını gözlemlemiş olarak o tarz süreçlerin CHP seçmeni nezdinde herhangi bir olumsuz yargıya sebep olmuyor, o tür süreçlerinde olumsuz bir sonuca yönelme olmayacaktır. Dolayısıyla CHP kendi tabanı neticesinde zaman zaman konjonktürel olarak HDP`ye, şimdi de İP`ye yönelmeler olsa da tek temel motivasyonu ne yazık ki Erdoğan karşıtlığı. 

Kemal Kılıçdaroğlu`nu oraya getirme misyonu da odur. O dönemde Baykal`a yapılan kaset kumpasının da MHP`ye yapılanın da temel sebebi partiyi kontrol altına almadır. Oradan hareketle bir iktidar alternatifi muhalefete oluşturmaktı. CHP`de kısmen bu konuda başarılı oldular. Ama MHP`de Bahçeli`nin sağlam duruşu sebebiyle başarılı olamadılar. Daha sonraki süreçte de CHP seçmeninde kim önüne konulduysa kendi partisinden olsun olmasın gidip sandığa oy verdiler. Az önce dediğim gibi CHP`nin temel motivasyonu Erdoğan ve AK Parti düşmanlığıdır. .Daha önceden Bahçeliyi çok seven ve saygı duyan CHP seçmeninin 15 Temmuz sonrası almış olduğu tavır neticesinde Bahçeli düşmanı bir tavır sergilediğini söyleyebiliriz.

SEÇİM İKİNCİ TURA KALMAZ 

Seçime yaklaşık 1 ay kaldı. Araştırmalara baktığınızda Başkanlık ve milletvekilliği seçimlerinde genel tablo nedir? Bizim yapmış olduğumuz araştırmalarda çok büyük bir risk gözükmüyor. İlk turda Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine biteceği öngörülebiliyor. Örneğin katılımcılara açık uçlu olarak sorduğumuzda, yani herhangi bir isim vermeden katılımcılara sorduğumuz soruda %48 Erdoğan, dedi. Ama daha sonrasında "Cumhurbaşkanı Erdoğan`a başkanlık için oy verir misiniz?" diye sorduğumuzda ise yüzde 51`lik bir sonuç ortay çıktı. Üstelik bu rakam kararsızlar dağıtılmadan tabii. Kararsızlar dağıtıldığında daha da yukarıya çıkacak bir orandan söz ediyoruz. Dolayısıyla bu veriler bize ilk turda cumhurbaşkanlığı için yarışın Erdoğan lehine neticeleneceğini gösteriyor. 

MUHARREM İNCE İLE AKŞENER ARASINDA İKİNCİLİK YARIŞI OLACAK 

Seçim sürecinde bazı CHP teşkilatlarının Akşener için çalıştığını aktaran Daşdemir, "Meral Akşener ile Muharrem İnce arasında geçecek daha çok ikincilik yarışı ama Muharrem İnce rahatlıkla ikinci olur. 

BAZI CHP TEŞKİLATLARI AKŞENER`E TAHSİS EDİLDİ! 

Bazı CHP teşkilatlarının da Akşener için çalıştığını söyleyebiliriz. Muhtemelen Ege`de bazı CHP teşkilatları Muharrem İnce yerine Akşener için çalışabilir" dedi. 

KAMUOYUNA "BAŞKANLIKTA ERDOĞAN`A, MECLİSTE DİĞERLERİNE "ALGISI POMPALANIYOR "

Başkanlıkta Erdoğan`a oy verin, mecliste başka partilere" algısı pompalanıyor. Çünkü bu yarışın ilk turda biteceğini araştırmalarımız söylüyor. Bir araştırmaya göre değil birçok araştırmaya göre söylüyorum bunu. 2013`ten beri yapmış olduğumuz araştırmalar gerek Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerek Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi`nde Erdoğan`ın oyunun kararsızlar dağıtılmadan bile yüzde 51 olarak görüyoruz. Sonuç olarak Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiklerini düşünen kimi çevreler meclis dağılımını etkilemek üzere çalışma yapıyor. "Cumhurbaşkanlığı için oyunuzu Erdoğan`a verin, ancak meclise Saadet de girsin, İP de girsin" şeklinde çeşitli algı oyunları yapılıyor. Bunu başarmış olsalar onlar için bunun neticesi olarak mecliste güçlü olmayan bir iktidar partisi ve tekrar bir seçim ümidi doğacak. Keza bu durumun yerel seçimlere de yansıması olacaktır. .

AK PARTİ YÜZDE 50 BANDINA OTURDU, MHP YÜZDE 10.9 

Peki tablo bu iken 24 Haziran`da milletvekili seçimleri de olacak. Şu anda partilerin genel oy dağılımı nedir yüzdelik olarak? Bizim 10 gün kadar önce yaptığımız son araştırmalara göre AK Parti zaten son seçimlerde gösterdiği performans üzere yüzde 50`ler bandına oturmuş durumda ve bunu korumaya devam ediyor. CHP`nin oyu karasızlar dağıtılmadan yüzde 18.7, MHP`nin oyu yüzde 10.9. Geri kalan payı ise diğer parti ve adaylar bölüşüyor. Ancak sonuç itibariyle bu seçime ilişkin genel tabloyu milletvekili adayları belirlendikten sonra daha net görülebileceğini söyleyebiliriz. .

MİLLETVEKİLİ LİSTELERİ ÇOK ÖNEMLİ 

AK Parti`nin iktidar olduğu 2002`den beri milletvekili adayların en çok dikkate alınacağı bir süreci yaşıyoruz. Çünkü 7 Haziran`daki buna benzer çıkışlarda AK Parti ile ilgili sorunu olmayan ya da yerel siyasette veya milletvekili ile alakalı hoşnutsuzluğu olan Anadolu`daki seçmenler AK Partiye oy vermeme gibi bir tavır göstermişlerdi. Bu sürecin de doğru milletvekili adaylarıyla üstesinden gelinebileceğini düşüyorum. Anadolu`da o dönem nereye giderseniz gidin milletvekilinden, parti teşkilatlarından şikayetler gelmeye başlamıştı. Belediyelerden şikayeter geliyordu. Zaten Erdoğan`ın partiye dönüşü ile birlikte ifade ettiği "Metal Yorgunluğu" vurgusu başlatılan değişim hareketi buna işaret ediyor. .

O İSİMLER LİSTEDE OLMAYACAK 

Birçok parti yöneticisi ve başkan değişti ancak bunlar yetmiyor. FETÖ konusunda sessiz, renksiz ve etkin mücadelede var olmamış vekilleri önümüzdeki dönemde kesinlikle listelerde göremeyeceğiz. Bunun yanı sıra FETÖ mücadelesine destek verecek, 2023 vizyonunu sahiplenen ve kamuoyunda karşılığı olan milletvekili adayların belirlemesi noktasında süreç işleyecek. Her ilin mv sayısının iki kadar mülakatlar sonucu belirlendi. Üst kurul için hazırlandı.

KRİTER "2023 VİZYONU" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın başkanlık edeceği komisyona hazır hale getirildi. Üst komisyonun kararı neticesinde şekillenecek. MHP`de de partiye başvurular yapılan isimler üzerinden bir inceleme yaptı. Yanılmıyorsam 350 kadarını FETÖ ile ilişkisi ya da benzeri sebeplerle başvurularını kabul etmedi. Sonuç itibariyle Cumhur İttifakı için bakacak olursak FETÖ ile mücadele ve 2023 vizyonunu benimseyecek ve kamuoyunun isteklerini önemseyecek isimler olacaktır. (Kaynak: A Haber)

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...