Şamil Tayyar, 'Esad PYD'yi Türkiye'nin üzerine salıyor'

/ Kaynak: DHA
- Güncelleme:
Şamil Tayyar, 'Esad PYD'yi Türkiye'nin üzerine salıyor'

GÜNDEM Haberleri  / DHA

AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar,Türkiye sınırındaki Resualayn'da PYD'nin bağımsız Krüt devleti kurmasının savaş nedeni olacağını söyledi

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Gaziantep Valiliği'nin şehit ailelerine verdiği iftar yemeğinde, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Haseki kentine bağlı Rasulayn İlçesi'nin yönetimi PKK'nın bu ülkedeki kolu olan PYD'ye geçmesiyle ilgili açıklama yaptı. Tayyar, " Esad, Suriye genelinde kontrolü sağlamaya başladığı andan itibaren sadece Özgür Suriye Ordusuyla değil PYD ile de çatışacaktır. Ancak şu anda stratejik olarak PYD'yi Türkiye'nin üzerine salarak, yeni bir hesabın peşindeymiş gibi görünüyor" dedi. AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, dün akşam Gaziantep Valiliği'nin şehit yakınları ve gazilere verdiği iftar yemeğine katıldı. İftar yemeğinin ardından açıklama yapan Tayyar, Suriye'nin Rasulayn İlçesi'nin kontrolünün PKK'ya bağlı PYD güçlerine geçmesiyle ilgili Esad rejiminin Türkiye üzerinde hayata geçirdiği çok boyutlu bir senaryo olduğu yorumunu getirdi. Esad'ın stratejik olarak PYD'yi Türkiye'nin üzerine salarak yeni bir hesap içerisinde olduğunu belirten Şamil Tayyar, şunları söyledi:


"Şimdi biliyorsunuz, Suriye'deki gelişmeler bir çözümsüzlüğe doğru gidince, bundan cesaretlenen Esad rejimi, Türkiye üzerinde çok boyutlu yeni bir senaryoyu hayata geçirmiş gibi görünüyor. Bunlardan birisi PKK, biliyorsunuz yakın zamanda PKK'da üst düzey yönetim değişikliği oldu ve eş başkanlık sistemine geçildi. Bunlardan birisi İran'a yakınlığıyla bilinen, diğeri ise Esad rejimine yakınlığıyla bilinen bir isim. Yani, İran ve Suriye'nin PKK yönetiminde giderek artan bir değişikliği olduğu aşikar. Esad rejimi, şimdi Kürt kartını oynayarak, PKK üzerinden çözüm sürecini baltalamayı ve hükümeti sıkıntıya sokmayı hedefliyor. Buna ilişkin çok ciddi çalışmalar olduğunu görüyoruz. Son dönemde sınırda ve yurdun değişik bölgelerinde, PKK odaklı, PKK merkezli bazı eylemlerin ortaya çıkması bunun bir işareti. Zamam zaman bazı BDP'li yöneticiler, bu yerel inisiyatiflerin, gücüyle oluşuyor. Bizim bundan haberimiz yok deseler bile aslında bunun arkasında ciddi bir iradenin olduğu çok açık. O nedenle Ceylanpınar bölgesinde PYD'nin bayrak asmak istemesi, orada bir özerk, otonom yapı oluşturmak istemesi, tümden arkasında Esad'ın olduğu bir projedir. Aslında, buradaki temel amaç çözüm sürecini akamete uğratmak, bunun üzerinden Türkiye'yi karıştırmak ve PKK'yı yeniden eylemlere başlatır hale getirmek. Bunun üzerinden de hükümeti köşeye sıkıştırmak. Yoksa, Esad'ın onlara otonom bir imkan vermesi asla söz konusu değildir. Ama Esad, Suriye genelinde kontrolü sağlamaya başladığı andan itibaren sadece Özgür Suriye Ordusuyla değil PYD ile de çatışacaktır. Ancak şuanda stratejik olarak PYD'yi Türkiye'nin üzerine salarak, yeni bir hesabın peşindeymiş gibi görünüyor.


'SAVAŞ NEDENİ'
Rasulayn'da Kürt devletinin kurulmasının savaş nedeni olacağını belirten Şamil Tayyar, " Geçen yıl, dışişleri bakanımızın yaptığı bir açıklamada, biz orada bağımsız bir Kürt devleti kurulmasına, asla müsaade etmeyiz dedi. Zannediyorum ki PYD orada PKK ile birlikte bağımsız bir Kürt devleti kurmak isterse, bu bir savaş nedeni gibi görünüyor. Buna Türkiye asla izin vermez diye düşünüyorum" dedi.
GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...