Solingen'in 25. yılında en acı satırları yazdı

Düzenleyen:
Solingen'in 25. yılında en acı satırları yazdı

DÜNYA Haberleri

Almanya'da Neo-Nazilerin kundakladığı evde feci şekilde hayatlarını kaybeden beş Türk, bugün anılıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey-Ren Westfalya Başbakanı Armin Laschet acıları paylaşmak için Genç ailesinin yanına, Düsseldorf'a gitti.

Burada saldırıda iki kızı, iki torunu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç ve Durmuş Genç'le bir araya geldiler.

Zaman zaman gözleri dolan Mevlüde Genç'in acısı yüzüne yansıdı.

Merkel, kurbanlar için açılan deftere yazdı.

Mevlüde Genç ve Durmuş Genç de defterin başına geçtiler.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mevlüde Genç'in elini öptü.

Tören öncesinde ise beş kişinin yan yana gömüldüğü mezarlıkta dualar edildi.

Acıları ilk günkü gibi taze olan aile üyeleri, mezara çiçekler bıraktı.

Solingen, 1990'da Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinin ardından ülkenin yaşadığı en büyük trajedi olarak kayıtlara geçti.

Bonn Parlamentosu, sağ partilerin baskısıyla Almanya'nın liberal iltica yasalarını katılaştırma kararını onayladıktan günler sonra neo-Nazi gruplar harekete geçti. 29 Mayıs 1993'te, Solingen'in Mitte kasabasında Genç ailesinin yaşadığı ev ırkçılar tarafından kundaklandı.

Çocuk ve kadın beş kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden 5 yaşındaki Saime genç, 18 yaşındaki Hatice Genç , 9 yaşındaki Hülya Genç, 12 yaşındaki Gülistan Öztürk ve 28 yaşındaki Gürsün İnce aynı ailenin üyesiydi.

14 kişiden çoğu yaralı olarak kurtuldu ama bazılarının durumu ağırdı. Mesela 15 yaşındaki Bekir Genç, 30'dan fazla ameliyat geçirmek zorunda kalmıştı.

Saldırıyı düzenleyen 4 neo-Nazi ise dönemin en yüksek hapis cezasına çarptırıldılar.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya'nın yeniden yapılanmasına giden 'ekonomik şans'ta büyük payları olan Türkiye kökenli işçiler için büyük bir travmaydı bu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...