Dolar/TL kuru bugün ne kadar? (dolar-euro fiyatları, 11 Haziran)

Düzenleyen:
Dolar/TL kuru bugün ne kadar? (dolar-euro fiyatları, 11 Haziran)

EKONOMİ Haberleri

Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalar arası piyasada dolar büyüme verisinin ardından 4,4833 euro ise 5,29 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL yoğun veri akışı ve merkez bankalarının toplantılarının yapılacağı kritik haftaya 4,47 seviyesinin üzerinde başladı.  Türkiye ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü. İlk çeyrekte sanayi yüzde 8.8, inşaat sektörü yüzde 6.9 büyüdü. Tarım sektörü ise ilk çeyrekte yüzde 4.6 büyüme kaydetti.

1. çeyrek büyüme verisinin ardından dolar 4,4833 seviyesine yükseldi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN BÜYÜME DEĞERLENDİRMESİ

Euro/TL ise, 5,30 civarında işlem görüyor.

Piyasalarda bu hafta Avrupa, Amerika, Japonya Merkez Bankalarının faiz toplantıları yakından izlenecek. 

Fed, faiz kararını 13 Haziran’da açıklayacak. Özellikle tahvil alım programıyla ilgili planlarının merak edildiği ECB kararı ve Başkan Draghi ise 14 Haziran’da izlenecek. BoJ kararı da 15 Haziran’da kamuoyu ile paylaşılacak.

ABD Başkanı Donald Trump  ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un görüşmesi de piyasaların takibinde olacak.

MOODY'S İNDİRDİ, DÜNYA BANKASI YÜKSELTTİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's mayıs ayının sonunda Türkiye için 2018 büyüme tahminini yüzde 4'ten yüzde 2,5'e indirmiş, Dünya Bankası Türkiye ekonomisinin bu yılki tahminini yüzde 3.5'ten yüzde 4.5'e yükseltmişti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Büyük bir ihtimalle yüzde 7'nin üzerinde Türkiye büyüyecek. Gerçekten 2018 yılı başında aldığımız kararların ne kadar isabetli olduğunu bugünkü ekonomideki gelişmelerden de görüyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Piyasalarda son durum

10:40 Borsada düşüş hızlandı

BIST100 endeksi 94 bin 21'e kadar geriledi.

BIST100 şu anda ise 94 bin 124 ve değer kaybı yüzde 1,84

09:55 Borsa yatay açıldı

BIST100 endeksi yüzde 0,05'le sınırlı artışla 95 bin 922'den güne başladı.

09:10 Borsada bugün ne bekleniyor?

BIST100 endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem günü yüzde 2,79 geriledi ve seansı 95 bin 875'ten tamamladı. ABD'de Türkiye ETF'i yüzde 0,50 geriledi, Gelişen Piyasalar ETF'inde gerileme yüzde 0,19 oldu.

Analistlerin yeni güne dair beklentileri şöyle:

İş Yatırım
"Küresel büyüme 2008 mali krizi sonrasındaki onuncu şeref yılını kutluyor. Güçlü şirket karlarını arkasına alan Wall Street'te parti devam ediyor. Teknoloji ağırlıklı NASDAQ ve küçük şirketleri de kapsayan Russel yeni zirvelere ulaşıyor.

Ev sahibi Fed, zaman zaman müziği kısıp içki servisini azaltsa da misafirlerin partiyi terk etmeye niyeti yok. G7 toplantısının Trump'ın ortak bildirgeye imza atmayı reddetmesi ve Kanada başbakanına hakaret etmesi yüzünden gergin bitmesi piyasaların keyfini kaçırmıyor. 

Ancak güçlü dolar ve yükselen faizlerin  baskısı altındaki gelişmekte olan piyasalar satıcılı bir seyir izliyor. Seçimler öncesinde aşırı değer kaybeden Türkiye piyasaları faiz kalkanı koruması altında dünyadan olumlu ayrışmaya çalışıyor. 

Merkez Bankası'nın faiz artırımları sonrasında cazibesi artan Türk lirası son bir haftada en çok değer kazanan para birimi oldu. Ancak dövizin kontrol altına alınması tahvil ve hisse senetlerini desteklemek için yeterli olmadı. Borsa İstanbul'un gelişmekte olan piyasalara göre ıskontosu %50'ye yaklaşıyor. 

Wall Street ve Asya borsalarındaki yükselişe paralel Borsa İstanbul'un yüzde 0,5 civarında tepki alışıyla açılmasını bekliyoruz. Yurtiçinde bugün ilk çeyrek milli gelir rakamlarını izleyeceğiz. Ancak piyasalar için asıl önemli olan Fed (Çarşamba), ECB (Perşembe) ve BOJ (Cuma) toplantılarında verilecek mesajlar." 

08:20 Asya'da öne çıkanlar

Asya hisse senedi piyasaları ABD Başkanı Donald Trump  ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un görüşmesinin de takip edileceği yeni haftaya pozitif başladı.

Japonya Nikkei225 yüzde 0,56 yükseliyor. Hong Kong Hang Seng yüzde 0,3 yükselirken Çin Şangay bileşik endeks yüzde 0,3 geriliyor. Güney Kore KOSPI yüzde 0,56 değer kazanıyor.

08:10 Kritik hafta başladı

Küresel piyasalar için yüksek önem taşıyan merkez bankası toplantılarının işaretlendiği ajanda bugün Türkiye birinci çeyrek GSYH verisiyle açılacak.

İlk işlemlerde Türk Lirası sakin bir seyir izliyor.

Dolar/TL 4,4749'da. Dolar kuru geçen hafta 4,6793'ü test ettikten sonra 4,4566'ya kadar geriledi. Bu sabah şu ana kadarki işlem aralığı 4,4625-4,4864 oldu.

Euro/TL 5,2795

Sterlin/TL ise 6'da.

Fed, faiz kararını 13 Haziran’da açıklayacak. Özellikle tahvil alım programıyla ilgili planlarının merak edildiği AMB kararı ve Başkan Mario Draghi ise 14 Haziran’da izlenecek. BoJ kararı da 15 Haziran’da kamuoyu ile paylaşılacak.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...