BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Yiyemediğiniz ekmeği buzdolabında saklayın

Yiyemediğiniz ekmeği buzdolabında saklayın

Her gün milyonlarca ekmeğin çöpe gittiği ülkemizde israfın önüne geçmek için Bayat Ekmekli Yemek Tarifleri kitabı hazırlandı. Kitapta, ekmeğin kullanımıyla ilgili tavsiyeler de bulunuyor



ANKARA AA Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" çerçevesinde, tazeliğini kaybetmiş ekmekleri çöpe atmak yerine, onlardan lezzetli yiyeceklerin yapımıyla ilgili tarifler içeren "Bayat Ekmekli Yemek Tarifleri" kitabı hazırladı. Kitapta, kuru veya bayat ekmeklerle yapılan çorba, salata, ezme, peynirli ve yumurtalı ekmek yemeklerinin yanı sıra çeşnili puding, pasta ve tatlılardan oluşan 20 tarif yer alıyor. www.tmo.gov.tr adresinden ulaşılabilen kitapta TMO Genel Müdürü Mesut Köse'nin, "Ülkemizde günde yaklaşık 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir" ifadeleri yer alıyor. Kitapta ekmek kullanımı ve israfıyla ilgili şu tavsiyelerde bulunuluyor: ÖNCE HESAP YAPIN - Kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı hesaba katılarak satın alınmalı. - Aynı gün tüketilemeyecek ise ambalajlı ekmek tercih edilmeli. - Alışveriş yaparken ekmeğin ezilmemesine dikkat edilmeli. DOĞRU SAKLAMA - Birkaç günde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması küflenmesini önler. - Ekmek poşet içinde dondurucuda 3 aya kadar uzun süre saklanabilir. - Fazla alınan ekmekler, aynı gün dondurucuya konulmalı. - Gün içerisinde tüketilecek olan ekmeğin tazeliğini koruması için kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalı. - Sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da küflenmesine sebep olur. Soğutulduktan sonra poşete konulmalı. İSRAF NASIL ÖNLENİR? - İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı. - Dilimlenerek tüketilmeli - Kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir. - Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir. - Ekmeğin muhafaza edildiği kutunun veya gıda dolabının düzenli olarak temizlenmesi gerekir. - Saklanan poşet buharlanmamalı.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT