Sri Lanka Büyükelçisi, Türkiye'de ilk resmi anlaşmasını imzaladı

/ Kaynak: İHA
Sri Lanka Büyükelçisi, Türkiye'de ilk resmi anlaşmasını imzaladı

DÜNYA Haberleri  / İHA

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Bharathi Wijerante arasında imzalandı.

nbsp;Büyükelçi Wijerante, 15 aydır Türkiye'de bulunduğu belirterek, "Bu Türkiye'de ülkem adına imzaladığım ilk resmi anlaşma, büyükelçilik düzeyinde ilk resmi anlaşma" diye konuştu. nbsp;Sri Lanka Yatırım Destekleme Bakan Vekili Faiszer Mohamed Musthapha, Sri Lanka Büyükelçisi Bharathi Wijerante ve beraberindeki heyet, bugün İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Bakan Vekili Musthapha, ülkesinde yaşanan 30 yıllık savaşın ardından barış ortamının sağlandığını ve ekonomik olarak hızlı bir gelişme sağlandığını söyledi. Yüzde 7,5'lik büyüme oranı ile Güneydoğu Asya'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduklarını ifade eden Musthapha, iki ülke arasında iyi ilişikiler olduğunu, ekonomik ilişkileri de daha da fazla geliştirmek istediklerini söyledi. Musthapha, "Odanız üyelerinden oluşan geniş bir heyeti ülkemizde ağırlamak, size yatırım fırsatlarını yerinde göstermek isteriz. Ayrıca ülkemizin başkenti Kolombo'daki ticaret odası ile odanız arasında bir kardeş oda anlaşması imzalanmasını da arzu ediyoruz" dedi. nbsp;İzmir'de serbest bölgeyi ziyaret ettiğini belirten Musthapha, İzmir ve Türkiye'de başka ekonomik kuruluşlar ile bölgeleri de ziyaret edeceğini ifade ederek, İzmir Ticaret Odası'nın bu konudaki deneyimlerinden yararlanmak istediklerini de ifade etti. Ülkesinin nüfusunun yüzde 10'unun Müslüman olduğunu ve kendisinin de bir Müslüman olduğunu vurgulayan Musthapha, Türkiye'nin laik yapısını çok takdir ettiklerini ve ülkesinin de laik bir ülke olduğunu söyledi.
Demirtaş ise Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu belirterek, Sri Lanka ile aralarındaki benzerliğe dikkat çekti. Sri Lanka'ya geniş bir iş adamı ile ziyaret etmek için çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Demirtaş, savaş sonrası hızlı ekonomik büyüme gösteren Sri Lanka ile İzmir arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin iki tarafa da yararlı olacağını söyledi. Demirtaş, "Ülkelerimiz arasındaki karşılıklı ticaret istenilen düzeyde değil, bunu arttırmalıyız. Sri Lanka, Türkiye üzerinden ülkemizin etrafındaki 130 milyon kişilik pazara da ulaşabilir. Sayın bakanın istediği şekilde her türlü deneyimimizi, bilgimizi aktarmaya, yardımda bulunmaya hazırız. Ülkelerimiz birbirini tanımalı. Sri Lanka ile ilgili davetinizi ve ülkenize ilişkin bilgileri hemen tüm üyelerimize ileteceğiz" şeklinde konuştu.


"105 YILLIK İLİŞKİMİZ VAR"
Demirtaş, İZTO ile Kolombo Ticaret Odası'nda kardeş oda anlaşmasını hemen imzalayacaklarını ve anlaşmayı Bakan Vekili Musthapha aracılığı ile muadilleri odaya göndereceklerini belirtti. Sri Lanka heyetinin de bunu olumlu karşılamasının ardından iki oda arasında kardeş oda anlaşması imzalandı. İZTO adına Demirtaş'ın imzaladığı anlaşmayı Kolombo Ticaret Odası adına da Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Bharathi Wijerante imzaladı. Türkiye'deki büyükelçiliğin geçtiğimiz yıl açıldığını ve kendisinin de 15 aydır büyükelçi olarak görev yaptığını söyleyen Wijerante, "Ülkelerimiz arasında Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan 105 yıllık ilişkimiz olmasına karşın, büyükelçilik geçtiğimiz yıl açıldı ve ben de ilk büyükelçiyim. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz çünkü Türkiye'de bulunduğum süre zarfında ülkem adına ilk defa resmi bir anlaşma imzalıyorum. Büyükelçilik düzeyinde ilk resmi anlaşma ve bu nedenle çok mutluyum" dedi. Wijerante, iki ülke arasındaki ve özellikle de İzmir ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda çok istekli olduklarını ve anlaşmanın da bu açıdan çok yararlı olacağına inandığını söyledi. Wijerante, Türkiye'de aktif bir strateji izlediklerini, 7 bölgeye 7 fahri konsolos atadıklarını ifade ederek, İzmir'deki fahri konsoloslarının da Oğuz Akçura olduğunu sözlerine ekledi.
DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...