Yargıtay Başkanı, 'Çözüm' için hukuki temel hazırlanmalı

Yargıtay Başkanı, 'Çözüm' için hukuki temel hazırlanmalı

GÜNDEM Haberleri

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, devletin zirvesinin katıldığı adli yıl açılışında önemli mesajlar verdi .

Yeni adli yıl, dün düzenlenen törenle başladı. Törende konuşan Yargıtay Başkanı Ali Alkan, ifade özgürlüğünün önemine vurgu yaparak çözüm süreci ve yeni anayasa konusunda önemli mesajlar verdi. Alkan, konuşmasında şunları ifade etti:
ÇÖZÜM SÜRECİ: "Terörü sona erdirme yönünde atılan adımların ve gösterilen çabaların ve gösterilen çabaların amacına ulaşmasını temenni ediyoruz. Lakin, terör örgütünün alışkanlıklarını bırakmasının ve terör örgütüne karşı hassasiyetleri oldukça gelişmiş olan toplumun sürece inanmasının hayli zor olacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Bu süreçte toplum ve kamu kurumlarının yanında yargıya da düşen görevler bulunmaktadır. Ancak, hukukçu, mevcut normlara göre uygulama yapmak zorunda olduğundan, kendisinden var olan normu uygulamaması beklenemez. Hukuk devletinde yapılan her işlemin ve eylemin hukuksal dayanağı oluşturulmalıdır."
YENİ ANAYASA: "Türkiye'nin bir anayasa değişikliğine değil, toplumsal uzlaşmaya dayanan hak ve özgürlükleri esas alan yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır. Yeni bir anayasa yapma konusunda topluma karşı yükümlü olan Meclis'teki tüm siyasi partiler, hangi gerekçe ile olursa olsun belli konularda anlaşıp sadece bu değişiklikleri gerçekleştirmeleri, yeni anayasa yapma konusundaki topluma karşı olan yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz. Anayasalar, anlık olaylara verilen tepkisel yaklaşımlarla değil evrensel normlar doğrultusunda hazırlanmalı, sadece temel ilkeleri içeren kısa bir metinden oluşmalı ve ayrıntılı düzenlemeler içermemelidir. Aksi halde, devletin dünyadaki hızlı değişime paralel olarak kendisini değiştirmesi ve yenilemesi güçleşecektir."
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ: "Kişilerin sahip olduğu düşüncelerini iktidarlara ve başkalarına kabul ettirebilmek amacıyla çeşitli organizasyonlar yapabilmeleri meşru bir yoldur. Ne var ki, sahip olunan düşüncenin başkalarına kabul ettirilmesi için seçilen yöntemler arasında insanlık tarihinin gördüğü en kötü ve en kabul edilemez yöntem ise terördür. Amacına cebir ve şiddet kullanmak suretiyle ulaşmayı hedefleyen terörün, herhangi bir hak ve özgürlükle açıklanabilmesi, mazur gösterilmesi mümkün değildir." Haber Merkezi ANKARA

nbsp;Yargıtay Başkanı, 'Çözüm' için hukuki temel hazırlanmalı

DEVLETİN ZİRVESİ TÖRENDE BULUŞTU
JW Marriott Hotel'de düzenlenen Adli Yıl açılış töreni devletin zirvesini birleştirdi. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bazı bakanlar ve Yüksek Yargı üyeleri katıldı.



BARO BAŞKANINDAN ORTALIĞI KARIŞTIRAN SÖZLER
ÇOĞULCULUK TARTIŞMASI
Adli Yıl açılışına Yargıtay Başkanının sözleri kadar Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in tartışması damgasını vurdu. Törende konuşan Feyzioğlu, hükümete yönelik sert eleştirilerde bulundu ve "Türk tipi başkanlık sistemi'nin, aslında başkanlık sistemi değil kuvvetler birliği esasına dayanan otoriter bir yapılanmayı hedeflediğini tarihi sorumluluğumuzun gereği olarak burada ifade etmek durumundayım. Geçici bir çoğunluk kişilere nasıl yaşayacağını, hangi okula gideceğini, hangi inanca sahip olacağını dayatmaya kalkışamaz" dedi. Tören çıkışında Feyzioğlu'na cevap veren Adalet Bakanı Ergin ise şunları söyledi: "Kendileri oturdukları koltuğa çoğunlukçu yöntemlerle gelenler, bu kürsülerden bize çoğunlukçu tavsiyelerde bulunma hakkına sahip değillerdir. Biz parlamento açıldıktan sonra çoğulculuğu her alanda sağlamaya yönelik çalışmalar yapacağız. Barolar Birliği seçimlerinin de çoğulcu yöntemlerle yapılması için öneri getireceğiz. Umarım Başkan bu çoğulcu önerilerimize de destek verir."



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...