Türkiye yerli savaş uçağı için harekete geçti

Türkiye yerli savaş uçağı için harekete geçti

Ekonomi Haberleri

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yerli uçak projesinin bir an önce başlatılması için mutabakata varıldığını açıkladı

Otomotiv bölümü iflas etse de İsveçli Saab, havacılıkta Avrupa'nın güçlü şirketlerinden. Yerli jet projesinde işbirliği yapılması gündeme gelen Saab'ın, gelişmiş sistemleri sayesinde şansı da yüksek. Türkiye yerli helikopter ve yerli tank projelerinin ardından yerli uçak üretimi için de harekete geçti. TRT Haber'e konuk olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yerli uçak projesinin bir an önce başlatılması için mutabakata varıldığını söyledi. Yıldırım, "Dün Bakanlar Kurulu'na sunum yaptık. 60-120 koltuk kapasiteli uçaklar üretmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı. Öte yandan Akşam'da yer alan habere göre; havacılıkta Avrupa'nın güçlü şirketlerinden olan SAAB ile yerli jet projesinde işbirliği yapılması gündeme geldi. Yerli savaş uçağı projesinde, ortaklık yapılması gündeme gelen üreticilerden olan Saab, uçak dışında, motor, silah sistemleri, elektronik savaş ekipmanları ve eğitim simülasyon cihazları üretimi konusunda da uzman bir firma olarak göze çarpıyor.


SİLAH SİSTEMLERİ DE ÜRETİYOR
Her ne kadar otomotiv bölümü can çekişse de İsveçli Saab Group, uzay ve hava savunmasında Avrupa'nın güçlü şirketlerinden. Yerli savaş uçağı projesinde, ortaklık yapılması gündeme gelen üreticilerden olan Saab, uçak dışında, motor, silah sistemleri, elektronik savaş ekipmanları ve eğitim simülasyon cihazları üretimi konusunda da uzman bir firma.


ÇEK VE MACARLAR KULLANIYOR
Saab tarafından geliştirilen Gripen savaş uçağı F16 ve F/A 18'lerin yerine Avrupa'nın farklı orduları tarafından kullanılıyor. İsveç dışında, Güney Afrika, Macaristan, Tayland, Çek Cumhuriyeti ordularının envanterinde uzun süredir Gripen savaş uçakları yer alıyor. Ayrıca, Saab Air, Hindistan, Danimarka, Hollanda, Romanya, Slovakya, İsviçre başta olmak üzere çok sayıda ülkeyle de savunma sanayii alanında ortak projelere devam ediyor.


HAYALET UÇAK VE İHA KONUSUNDA TECRÜBELİ
Yerli savaş uçağı projesinde istenilen özelliklerden biri de üretilecek jetlerin radara yakalanmama özelliği. İsveçli şirketin insansız hava araçları, radara yakalanmayan hayalet araçlar, silah ekipmanları konusunda da önemli deneyimleri bulunuyor. Bu alanlarda da firma Avrupa'nın önemli ihracatçılarından. Yapılması planlanan işbirliğinin teknoloji transferi ve ortak geliştirme çalışmalarını da kapsaması, Saab'ın yerli uçak projesinde elini daha da güçlendiriyor.


FİYATI UCUZ: 45 MİLYON DOLAR
Tasarım, performans ve hava savaşlarındaki başarısıyla öne çıkan Saab Gripen JAS, çok kısa pistlerden, hatta karayoluna bile inip kalkabilmesiyle tanınıyor. Kanat açıklığı 8.40 metre, uzunluğu 14 metre olan 2 motorlu uçakta farklı silah sistemleri kullanılabiliyor. Yerde yakıt ikmali ve silah yenileme hızı, 5 kişilik ekiple 10 dakikada yapılabilmesi uçağın avantajları arasında gösteriliyor. 45 milyon dolarlık fiyatı da uçağa önemli bir avantaj sağlıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...