Batan bankanın zararı halka yüklenmeyecek

Batan bankanın zararı halka yüklenmeyecek

Ekonomi Haberleri

Küresel krizde bankaların batmasının ceremesini vatandaşlar çekti. Bundan sonra zararı halk değil, bankadan para kazananlarla hissedarlar paylaşacak.

Bundan böyle sorunlu sermaye kuruluşları, vatandaşın değil, hisse sahiplerinin parasıyla kurtulacak. Yeni uluslararası sermaye kuralları, sorunlu kurumları, vatandaşlar yerine hisse sahiplerinin parasıyla kurtarmayı öngörüyor.?Bu hareketin başı da İngiltere Merkez?Bankası Başkanı Mark Carney. Carney'in ortaya attığı fikirle, küresel yönetimler, bankaları iflas ihtimaline karşı sermaye tutmaya zorlamayı hedefliyor. Sistemin ilk uygulaması, Kıbrıs Rum Kesimi'nde denendi. Ülkede, zarar veya iflas eden bankanın yükü kamulaştırma vasıtasıyla tüm halka yansıtılmayacak. Yükü sadece bankaların hisse sahipleri ve bankalardan tahvil sahibi olanlar ödeyecek. Hatırlanacağı gibi 2008-2011 arasında AB'nin toplam ekonomisinin üçte biri batık bankaları kurtarmaya harcanmıştı. AB, bu harcamaları vergi mükelleflerinden aldığı gelirlerle yaparken öte yandan ekonomik krizin büyümesini engellemekte zorluk çekti. Atılan adımların çok yerinde olduğunu söyleyen iktisatçı profesör Seyfettin Gürsel, "Evet, bunu Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaptılar. Fakat uygulanması biraz zor olacaktır. Hangi bankanın ne kadar büyüyeceğine veya ne kadar büyüdüğünde tehlikeli olduğuna kim karar verebilecek?" sözlerini kullandı. nbsp;Uğur KÜÇÜK

Batamayacak kadar büyümek yok
İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, küresel krizin tekrarının önlenmesine yönelik çabalarıyla öne çıkıyor. Carney'in çabalarının başında, G-20 ülkelerinin önemli bankaların, "Batmasına izin verilemeyecek kadar büyük" olmasının önlenmesi geliyor. Financial Times'a açıklama yapan Carney, nbsp;Rusya'da bu hafta yapılacak G-20 zirvesinde, bu çalışmaları için siyasi destek almaya çalışıyor. Ancak Carney, anlaşma sağlansa da ülkeleri "Batamayacak kadar büyük" bankalardan korumanın uzun zaman alacağını belirtiyor. Türkiye'nin 2001 yılında batan bankalarla 40 milyar dolar zarar ettiği durumla dünya 2008 yılında Lehman Brothers'ın batmasıyla yüz yüze gelmişti. Lehman Brothers'ın batmasıyla ABD merkezli finansal kriz önce Avrupa sonra da bütün dünyayı sardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...