Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

John Kerry, Suriye'de savaş daha da büyür

John Kerry, Suriye'de savaş daha da büyür

DÜNYA Haberleri

John Kerry, adım atılmaması durumunda bunun daha büyük bir savaşa ve daha çok kimyasal silah kullanımına yol açmasından kuşku duymadığını söyledi.

Kerry, Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun düzenlediği oturumda, Kongre üyelerini Suriye'ye yönelik bir nbsp;askeri operasyona ikna etmeye çalıştı. Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'ı ,güç hırsı yüzünden geçen ay Şam'da sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçladı. Başkan Barack Obama, geçen haftasonu yaptığı açıklamada Suriye'ye müdahale kararı almadan önce Kongre'nin onayını almaya çalışacağını söylemişti. John Kerry de, Suriye'ye askeri müdahalenin Amerika'nın çıkarlarına karşı olmadığını, ancak bir adım atılmazsa bunun İran, Kuzey Kore ve Hizbullah'ın işine yarayacağını savundu. Senatörlerin sorularına bir bir yanıt veren Kerry, tek bir Amerikan askerinin Suriye topraklarına ayak basmayacağı yönünde güvence verdi, Esat rejimini görevden alma kararının da Suriye halkına ait olduğunu söyledi. Aynı oturuma katılan Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Beşar Esat'ın normalde kullanımı uluslararası kurallarca yasaklanan kimyasal silahları rahatlıkla bir savaş sırasında kullanmaya hazır olduğuna dikkati çekti, Amerika'nın görevinin hem Esat'ı bu silahları kullanmaktan caydırmak, hem de kullanım kapasitesini zayıflatmak olduğunu söyledi. Esat rejiminin sivil halka karşı kimyasal silah kullandığının kuşku götürmediğini kaydeden Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Şam hükümetinin iddia ettiği gibi saldırıdan isyancıların sorumlu olmasının mümkün olmadığını belirtti. Oturumu yöneten Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, nbsp;Demokrat Partili New Jersey Senatörü Robert Menendez, Kongre'nin Suriye'ye müdahaleyi oylamasının siyasi bir karar olmadığını, ama Amerika'nın ulusal çıkarlarını ilgilendiren bir karar olduğunu söyledi. Kongre liderlerinden Obama'ya destek Oturumdan önce Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Partili Başkanı John Boehner ve Demokrat Partili grubun lideri Nancy Pelosi, Başkan Obama'ya destek vereceklerini açıklamıştı. Ancak çok sayıda Kongre üyesi, Obama'nın Suriye hedeflerini net bulmuyor. Muhalif üyeler, eski Bush yönetiminin Irak'ta kitle imha silahları bulunduğu iddiasıyla bu ülkede 10 yıllık bir savaşa girmesini hatırlatarak, Suriye'ye yönelik bir askeri müdahale konusunda kuşku içine düştüklerini söylüyor.(amerikanınsesi)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...