Obama Suriye operasyonunda kararlı, 'Dünyaya kötü örnek olur'

Obama Suriye operasyonunda kararlı, 'Dünyaya kötü örnek olur'

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Başkan Obama, Suriye konusunda, 'Harekete geçmezsek birisi cezasız kalacak ve diğer otoriter rejimler de bundan cesaret alacak' dedi

ABD Başkanı Barack nbsp;Obama, Suriye konusunda kendisinin bir kırmızı çizgi koymadığını, kimyasal silahlar konusundaki kırmızı çizgiyi dünyanın belirlediğini, ABD Kongresi'nin Suriye'ye harekatı onaylayacağına inandığını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'nin kimyasal saldırısına etkili yanıt verilmesi gerektiğini belirterek, "Harekete geçmezsek birileri cezasız kalır ve uluslararası normlar çöker" dedi. Obama, resmi ziyaret için bulunduğu Stockholm'de, İsveç Başbakanı Frderik Reinfeldt ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Suriye konusunda bir zaman sınırlaması getirmedim, kimyasal silahlar konusundaki kırmızı çizgiyi dünya belirledi" diye konuştu.
İNSANLIK ORADA YAŞANANLARI GÖRÜYOR
nbsp;Suriye'nin başkenti Şam'daki Doğu Guta'da kimyasal silahlar konusunda geriye kalan tek tartışma konusunu bu silahları kimin kullandığının oluşturduğuna işaret eden Obama, Suriyeli muhaliflerin kimyasal silahları kullanma imkanı bulunmadığını vurguladı. Obama, uluslararası kamuoyunun Suriye'deki kimyasal saldırıya sessiz kalamayacağını belirterek, "İnsanlık orada yanlış bir şey yapıldığını görüyor. Bunu sadece ben görmüyorum; burada benim güvenilirliğim söz konusu değil, uluslararası toplumun güvenilirliği söz konusu. Çünkü biz uluslararası normların önemli olduğunu söyledik." dedi.
HAREKETE GEÇMELİYİZ
Suriye'de 400 çocuğun gazla öldürüldüğünü gördüğümüzde herkes büyük kaygı duyduğunu dile getiren Başkan Obama, "Çünkü birileri bu ölümcül silahları kullanmayı seçti. Dolayısıyla uluslararası toplum, ne kadar güvenilir. Çünkü biz kimyasal silahların yasaklandığını söylemiştik. Hareket etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü harekete geçmezsek birisi cezasız kalacak ve uluslarası normlar çökmeye başlayacak. Diğer otoriter rejimler de bundan cesaret alacak. Uluslararası normların uygulanması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Basın toplantısında, "zaman ve kapsam açısından sınırlı bir operasyonun" sözkonusu olduğunun altını çizen Obama, özetle şunları söyledi:
KANITLAR ORTADA
Birleşmiş Milletler (BM) denetçilerine büyük saygı duyuyorum; zor şartlarda çalıştılar ve kanıtlar topladılar. Kimyasal silahlar, Esad rejimi tarafından kullanıldığını söylediğimde bu açıkça gördüğümüz kanıtlardan kaynaklanıyordu. Sarin gazının kullanıldığını da gösteriyordu kanıtlar. Bu kanıtların ne kadar güvenilir olduğunu sorgulayanlar var. Ben de yanlış istihbaratlar üzerinden harekete geçilmemesi gerektiğini düşünüyorum ama nbsp; İran da Suriye de yalanlamadı.
ESAD GÜÇLERİ KULLANDI
Ortada olan soru şu: Bu silahları kim kullandı. Zaten BM denetçileri bu soruya cevap vermeyecek. Vermeleri de gerekmiyor. Saldırıdan önce ve sonra Şam yönetimin ordu lidereleri orada saldırı olacağını biliyordu. Bu istihbarat bilgilerinin ardından biliyoruz ki bu saldırıyı Esad rejimine bağlı güçler kullandı. İlk vereceğimiz karşılık oradaki trajediyi son vermeyecek. O silahların bir daha kullanmaması için çok net bir mesaj verebiliriz. Yapacağımız operasyonun, zaman bakımından kısıtlı olması, spesifik bir göreve hizmet etmesi önemli.
KONGRENİN DESTEĞİNDEN EMİNİM
Bu arada biz uluslararası toplumu operasyona ikna etmeye çalışacağız. Her hangi bir operasyon gerçekleştirmek çok zor bir karar ama Amerika biliyor ki uluslararası toplum, uluslararası normları korumazsa, dünya daha az güvenilir bir yer olacak. Bence kongrenin "evet" demesi önemli. Çünkü bu, "Biz söylediğimiz şeyi yapacağız" anlamını taşır. Amerikan halkı adına kendim hareket edebilirim ama bu kararı kongreye boşuna götürmedim; destekleyeceklerinden eminim.
'RUSYA İÇİN UMUTLUYUM'
nbsp;Rusya'nın Suriye'deki iç savaşla ilgili tutumuna da değinen Obama, "Bay Putin'in bazı konularda tutumunu değiştireceğinden ümitli miyim? Ben her zaman ümitliyimdir ve onunla temasta kalacağım." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...