Yahya Uğur, 'Plakalar fahiş fiyat'

Yahya Uğur, 'Plakalar fahiş fiyat'

GÜNDEM Haberleri

Plakaların manipüle edilerek fahiş fiyata satıldığını söyleyen Taksiciler Esnaf Odası'nın Başkanı Uğur, 'Daha enteresanı, olmayan plakalar satılıyor' dedi.

Taksilerle ilgili yaptığımız haberde, İstanbul'da bir taksi plakası borsası oluştuğu ve taksi plakalarının 1 milyon 200 bin lira gibi uçuk değerlere satıldığı iddialarına yer vermiştik. Seyrantepe'deki genel merkezinde bir araya geldiğimiz İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın Başkanı Yahya Uğur da taksi plakalarının manipüle edildiğini ve fahiş fiyatlara satıldığını doğruladı. Resmi kayıtlara göre 2012 yılı itibariyle 13 milyon 710 bin kişinin yaşadığı İstanbul'da 17 bin 395 taksi olduğunu söyleyen Yahya Uğur, ticari taksi dünyasındaki manipülasyonu şöyle anlattı: "Taksi sayısı, nüfusa oranla hâlâ fazla. İhtiyaç olduğu anda plaka ihalesine çıkılır; ama şu anda bir ihtiyaç yok. Ticari taksi plaka değerleri için 1 milyon 200 bin lira gibi fiyatları yanlış buluyorum. Bu rakam gerçekçi olmalı. İnsanların manipülasyonuna bırakılmamalı. Taksi plakası yatırım aracı değildir. Birisi yatırım aracı olduğunu söylüyorsa, bilin ki manipülasyon yapacaktır. Yapılıyor da! Daha enteresanı, olmayan plakalar satılıyor. Plaka bazlı aylık kira ödeniyor, plaka bedeli ödeniyor. Ben parayı verdim, bir plaka aldım, ama ortada plaka yok! Çalışan, üreten, ortalıkta dolaşan, üreten bir plaka yok!" Ticari taksi plakalarında hangi kriterlere göre fiyat belirlendiğini kendisinin de anlamadığını ifade eden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı, "İtirazım da bu, yani manipülasyon. Benim 30 senedir plakam var. 30 senede hayatım boyunca 1 milyon 200 bin lirayı bir arada görmedim. Bu beni ilgilendirmiyor, çünkü plakamı paraya dönüştürmüyorum. Ben günlük kazancımla meşgulüm. Gülben Ergen'in 120, Emrah'ın 90 taksi plakası varmış! Yalan! Kanuni olarak bir kişinin bir plakası olabilir. Güvenebileceği bu kadar akrabası olan, gitsin başbakan olsun!" diye konuştu. nbsp;İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yıl başlattığı, taksi sahiplerinden ve şoförlerden adli sicil kaydı istenmesi uygulaması kapsamında 5 bin taksici, gerekli şartları sağlayamadığı için meslekten uzaklaştırıldı. Yahya Uğur, sıranın 'kara liste' uygulamasına geldiğini söylüyor. Buna göre eğer bir taksici, müşterilerin şikâyeti üzerine üç defa aynı hatayı yaparsa, meslekten men edilecek. İstanbul taksicilerinin patronu, "Bunu Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü kararı haline getirtmeye uğraşıyoruz. 36 bin taksi şoförünü töhmet altında kalmaktan kurtarmak, benim boynumun borcu!" diyor.İstanbul'da 36 bine yakın şoför olduğunu hatırlatan Uğur, bunların hepsini kayıt altına aldıklarını ve sigortalanmasını sağladıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Sigortaları tam olarak ödeniyor. Devlet, bugüne kadar sigortalı olmadıkları için taksi şoförlerine avantaj tanıdı. Dedi ki, 'Siz 18 günlük priminizi ödeyin. 12 gününü ben ödeyeceğim.' Sigorta yine 30 günlük. Devlet her sene bir gün bu ödeme sayısını azaltacak. Şu anda 9 senesini ödüyor. Şu anda İstanbul'da çalışan bütün taksi şoförleri sigortalı. Biz sigortasız olduğu için çok arkadaşımızı kaybettik" Fatih Vural


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...