Gençler İnternette saldırıya uğruyor

/ Kaynak: CHA
Gençler İnternette saldırıya uğruyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / CHA

Çocuk ve gençlerin internette sıklıkla karşılaştıkları problemlerden biri Cybermobbing.

Çocuk ve gençlerin internette sıklıkla karşılaştıkları problemlerden biri Cybermobbing. Tam anlamıyla Türkçe karşılığı olmayan Cybermobbing terimi internette küçük düşürme manasına geliyor. nbsp;Münster ve Hohenheim üniversitelerinin yaptığı "Okullarda Cybermobbing" adlı araştırmaya göre Cybermobbing tehlike oluştursa da okullarda gerektiği kadar önemsenmiyor. Araştırmaya katılan öğrencilerin üçte biri Cybermobbing ile karşı karşıya kaldığını söylüyor. Küçük düşürücü mailler, Facebook ve Youtube'da paylaşılan aşağılayıcı görüntüler gençlerin en sık karşılaştığı durumlar arasında. Araştırmaya katılan öğrencilerin 14,5'i aşağılayıcı mailler yazdıklarını, yüzde 7,9'u ise özel bilgileri üçüncü şahısla paylaştıklarını söylüyor. Cybermobbing mağdurlarında ise durum farklı değil. Öğrencilerin bir kısmı email üzerinden aşağılandıklarını ve özel bilgilerinin paylaşıldığını söylüyor. nbsp;İNTERNETİ ÖÇ ALMAK İÇİN KULLANIYORLAR
Araştırmaya göre internette mağdur eden ve mağdur olan öğrenciler arasında bir fark yok. Başkaları tarafından küçük düşürülen öğrenciler de başkalarını küçük düşürüyor. Münster Üniversitesi İletişim Bilimleri Enstitüsü'nden proje sorumlusu Prof. Dr. Thorsten Quandt çıkan sonucu şu şekilde değerlendiriyor: "Cybermobbing kurbanı öğrenciler interneti öç almak için kullanıyor. Araştırmaya katılan Hauptschule öğrencilerinde bu durum dikkat çekici. Hauptschule öğrencileri küçük düşürüldüklerinde internet üzeri saldırıya geçiyor."
GENÇLER İNTERNETİ KONTROLSÜZ KULLANIYOR
Cybermobbing küçük sınıflar tarafından tanınsa da büyük sınıflarda daha fazla anlam kazanıyor. Yedinci sınıf öğrencilerinde mağdur eden oran yüzde sekiz iken, onuncu sınıf öğrencilerinde bu oran yüzde on dörde çıkıyor. Yüksek sınıflardaki öğrencilerin internette daha fazla küçük düşürdüğünü ve düşürüldüğünü belirten Hohenheim Üniversitesi İletişim Bilimleri Enstitüsü'nden Araştırma Yetkilisi Ruth Festl, "Sonuçlar büyük sınıflardaki öğrencilerin internette daha fazla mağdur ettiğini gösteriyor. Yaşı büyük gençlerin hem medya yetkinliği daha gelişmiş, hem de birçoğu interneti aile kontrolü olmadan kullanıyor." diyor.
TEKNOLOJİ
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...