Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Obama, Suriye'ye müdahale tarihini açıkladı

Obama, Suriye'ye müdahale tarihini açıkladı

DÜNYA Haberleri

Obama, 'Suriye'ye müdahale bir ay içinde olacak, sınırlı bir müdahale olacak'

ABD Başkanı Barack Obama, G20 zirvesi için bulunduğu Rusya'nın St. Petersburg kentinde basın toplantısı düzenledi. nbsp;Obama'nın açıklamalarından satır başları: Yaptığım görüşmeleri şöyle tanımlarım. Bir kere bütün liderler şunu söyledi: Suriye'de kimyasal silah kullanılmıştır. Bir de kimyasal silahların kullanımının yasaklanmasına yönelik mutabakat var. Çoğunluk Esad rejiminin sorumlu olduğu yönünde kanaat ilettiler. Sayın Putin muhalefetini dile getirdi. Dün akşam benim görüştüğüm liderlerle konuşsanız aynı görüşleri görürdünüz. Ama BM'de şöyle bir ayrışma var, bazı ülkeler "Askeri adım atılacaksa BM Güvenlik Konseyi kararıyla adım atılmalı" diyor. Diğer grup, kendimi bu grupta görüyorum. Güvenlik Konseyi'nin artık bir felce uğradığını düşünürsek ve ciddiysek uluslararası alanda bir yanıt verilmesi gerekiyor. Bu yanıtın BM Güvenlik Konseyi ile verilemeyeceği görülüyor. Uluslararası alanda bir yanıt verilmesi gerektiği açık. Benim görevim ABD'nin ulusal güvenliğini korumak. Bu boyutta bir ihlal varsa, uluslararası toplum da felce uğramışsa o zaman bu norm aşınmaya başlar. Ve bu aşınma başladığında diğer norm ve standartları aşındırmaya başlar. Ve bu da daha tehlikeli bir dünyayı beraberinde getirir bu da daha zor kararları beraberinde getirir.


Salı günü Beyaz Saray'dan ABD halkına sesleneceğim.
Aralarında 400 çocuğun bulunduğu 1400 kişi, kimyasal gaza maruz kaldı. Bu bizim uydurduğumuz bir şey değil. Bunu askeri müdahale için bir bahane olarak kullanmıyoruz. Biz savaşları sonlandırmak için göreve geldik. Askeri güce bağımlılığımızı azaltmak için çalıştım. Ama bazı zamanlar olur zor kararlar vermek zorunda kalırsınız. Ve bu dönem de o dönemlerden biri.


SORUMLULUK ALMA ZAMANI
Hiçbir şey yapmamak, harekete geçmemek ne mesaj içeriyor. Bir başka kınama açıklaması yapmak ne işe yarayacak? Uluslararası toplumun Ruanda'da harekete geçmemesini kınarsınız ama bu konuda ne yapacaksanız? Her zaman bu gibi durumlarda gözler ABD'ye çevrilir. "Neden bir şey yapmıyorsunuz" denir. Sorumluluk alma zamanı geldiğinde de uluslararası toplum "Durun daha hazır değiliz" diyor.


PUTİN'İN GÖRÜŞÜ DEĞİŞECEK
Putin'le yaptığım görüşme son derece samimi geçti. Beden diline bakıyorsunuz genelde ama benim Putin'le ilişkim yapıcı bir ilişkidir.
Görüşmede bize, "Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili sizin görüşünüze katılmamızı beklemeyin" mesajı verildi. Ama BM raporundan sonra Sayın Putin'in şimdiki noktada durmayacağını düşünüyorum. Putin'le Suriye konusunda fikir birliğine varmak zorunda değiliz.
Milyonlarca kişi Ürdün, Türkiye ve Lübnan'da çaresiz durumdalar. Durum daha da kötüleşiyor. Bu kimsenin çıkarına değil. Rusya'nın da çıkarına değil. Uluslararası toplum askeri birlik göndermek istemezse ülkede uzun vadeli bir çözüm olamayacak. Taraflar üzerinde baskı uygulamaya istekliyiz önümüzdeki dönemde


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...