Avrupa, 1 trilyon euro vergi kaçağının peşinde

Avrupa, 1 trilyon euro vergi kaçağının peşinde

Ekonomi Haberleri

Avrupa ülkeleri, uluslararası şirketlerin faaliyet gösterdiği ülkelerde kazandıklarının karşılığı olan vergiyi ödememesinden şikayetçi.

Dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin liderleri küresel şirketlerin vergi kaçırmasının önüne geçmek için hazırlık yapıyor. Rusya'nın Saint Petersburg kentinde 2 gün süren toplantılar sırasında, dev şirketlerin Avrupa'da 1 trilyon euroyu bulan vergi kaçağıyla mücadele için çalışma yaptı. G-20 ülkelerinin toplantılarında gündemin ilk sıralarında şeffaflık konusu yer aldı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD'nin vergi bölümü Başkanı Pascal Saint-Amans, vergi kaçakçılığı ile mücadelede bir görüş birliği olduğuna dikkat çekti. Avrupa Komisyonu ise hem yasal hem de yasa dışı yollardan kaçırılan vergilerin ise Avrupa Birliği'ne (AB) maliyetinin 1 trilyon euro gibi dev bir büüklüğe ulaştığını tahmin ediyor. Küresel bir vergi reformu talebi, haziran ayında yapılan G8 zirevesinde İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından gündeme getirilmişti. Cameron özellikle karlarını faaliyet gösterdikleri ülkelerden farklı yerlere taşıyan ve farklı vergi uygulamalarından faydalanan çok uluslu şirketlerden şikayetçi olmuştu. Bu şirketler arasında, Apple, Google, Starbucks, Amazon, Vodafone gibi çok uluslu şirketlerin vergiden kaçmasını sağlayan yasal boşluklara dikkat çekilmişti. G-20'de bu yasal boşluğun kapatılmasına yönelik plan da masaya yatırıldı. Avrupa ülkeleri son dönemde çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmaları kapsamında, 'vergi cenneti' tabir edilen ülkelerin bilgi paylaşımı konusundaki çalışmaları da destekliyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...