Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Avustralya'daki seçimlerde muhalefet iktidarı ezdi geçti

/ Kaynak: CHA
Avustralya'daki seçimlerde muhalefet iktidarı ezdi geçti

DÜNYA Haberleri  / CHA

Avustralya'da yapılan federal seçimlerde, iktidar büyük yenilgiye uğrarken, Liberal-Ulusal Parti Koalisyonu ise büyük bir sonuç kazandı.

Avustralya'da yapılan federal seçimlerde oy sayım işlemi devam ediyor. Sandıkların yaklaşık yüzde 73,11'lik kısmı açıldı. Buna göre, 150 sandalyeli parlamentonun 86'ini Liberal-Ulusal Parti Koalisyon, 55'ini İşçi Parti ve 1 yeri de Yelişler kazandı. Tüm oyların açılmasıyla Liberal-Ulusal Parti Koalisyonu'nun parlamentodaki sandalye sayısının 88 olması bekleniyor. Oyunu kendi bölgesi olan Qeensland Eyaleti'nin Brisbane şehrinde kullanan Başbakan ve İşçi Partisi lideri Kevin Rudd, seçim sonuçlarını kendi bölgesinden izledi. Başbakan Rudd, resmi olmayan sonuçlardan sonra, partisinin uyardığı yenilgiyle ilgili açıklamada bulurdu. nbsp;Kevin Rudd seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, tekrar parlamentoya girdiği için seçmenlerine teşekkür etti. Eşi ve çocukları ile kameraların karşısına çıkan Başbakan Rudd, seçim sonuçlarının belli olmasından sonra seçimin galibi Liberal-Ulusal Parti Koalisyonu lideri Tony Abbott'ı arayarak, tebrik ettiğini, başarılar dilediğini belirtti. nbsp;Medyanın taraflı yayınlarına rağmen, partisinin elde ettiği sonuçları başarılı bulduğunu belirten Kevin Rudd, "Özellikle Qeensland'da kendisi dahil tüm İşçi Partisi sandalyesini koruduk. Ayrıca benim başbakanlığım döneminde kabinede bulunan tüm bakanlar ve parti yöneticileri yerlerini korudular." dedi. İşçi Partisi'nin yeni fikir ve yeni atılımlarla Avustralyalılar için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Kevin Rudd, seçim sürecinde katkıda bulunanlara teşekkür etti. Seçimde büyük bir galibiyet elde eden Liberal-Ulusal Parti Koalisyonu lideri Tonny Abbott, kendisini destekleyen seçmenlere teşekkür etti. Sidney'deki Four Seasons Otel'de eski Başbakanlardan John Howard'ın da bulunduğu kalabalık topluluğa hitap eden Abbott, "Öncelikle benim seçim bölgem olan Warringah'daki seçmenlerime, sekizinci dönem federal parlamentoya seçtikleri için teşekkür ederim. Ayrıca, tüm Liberal Parti personeline, üyelerine ve her zaman benim yanımda olan ve bana çok destek veren aileme teşekkür ederim. En önemlisi de bana en büyük onuru yaşatan en yüksek sorumluluğu veren tüm Avustralya halkına teşekkür ediyorum." dedi. Seçimden zaferle çıktıklarını ve 6 yıldan bu yana iktidar olan İşçi Partili hükümeti, yüz yıllık bir yenilgiye uğrattıklarını belirten Abbott, "Bugün yapılan federal seçimlerden zaferle çıktık. Tarihte İşçi Partisi hiç bu kadar oy kaybına uğramamıştır. Şimdi güvenilir ve güçlü bir hükümeti, şekillendirmek için sabırsızlanıyorum." dedi.


"TÜRK SENATÖR TİLLEM'E, CANBERRA'DA BOŞNAK KAHVESİ İKRAM EDECEĞİM" nbsp;
Öte yandan seçimde büyük bir yenilgi alan İşçi Partisi'nde siyaset yapan Boşnak asıllı tek Müslüman milletvekili Ed Husic, yeniden seçilerek, ikinci kez ve federal parlamentoya girdi. Seçimi Cihan'a değerlendiren Husic, seçim sürecinde kendisini destek verdikleri için Türk toplumuna teşekkür etti. Türkler ile Boşnakların tarihten birbirine yakın ve birbirini seven toplumlar olduğunu hatırlatan Ed Husic, "Türkleri gördüğüm zaman onlardan ayrı bir sıcaklık hissediyorum. Melborune'den senatör seçilen Türk asili Mehmet Tillem ile yakın ilişki içinde olacağız. Tillem ile yakından tanışmak için sabırsızlanıyorum. Canberra'da o bana çay, ben ise ona Boşnak kahvesi ikram edeceğim." dedi. nbsp;


14 MİLYON SEÇMEN OY KULLANDI
Avustralya'da 14 milyondan fazla seçmen genel seçimler için sandık başına gitti. Gün boyu oy verme merkezlerine gelen Avustralyalı seçmenler, 150 sandalyeli alt meclisin tamamı, 76 sandalyeli senatonun ise 40 sandalyesi için oy kullanıldı. 150 sandalyeli Meclis'in yanı sıra, 76 senatörden oluşan Senato'nun 40 üyesi için de oylama yapıldı. Ülkenin altı eyaletinin her biri Senato'ya 6 yıllık süreyle 12 temsilci gönderiyor. Bu arada seçim öncesi, yapılan tahminlere yakın bir seçim sonucu elde edildi. nbsp;


İKTİDAR, LİBERALLER KARIŞINDA DEZAVANTAJLA GİRDİ
İşçi Partisi, eski Başbakan ve Parti Lideri Julia Gillard'ın özellikle karbon vergisi ve ekonomik alanlarda gerçekleştirdiği reformlar nedeniyle, 2013 seçimlerine yara alarak girdi. İşçi Partililer, eski Genel Başkan Julia Gillard'ı, Liberal Parti Genel Başkanı ve Ana Muhalefet lideri Tony Abbott karşısındaki başarısızlığı nedeniyle, Haziran'da lider değişikliğine gitti. Seçime 4 aydan daha kısa bir süre kalmasına rağmen lider değişikliğine giden İşçi Partililer, seçime dezavantajla girdi. Böylelikle İşçi Partisi, rakibi Liberal-Ulusal Parti Koalisyonu karşısında parçalanmış bir görüntü hem de, iktidar olmanın vermiş olduğu yıpranmışlık gibi önemli dezavantajlarla seçime gitti.
DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...