Caretta carettalar suyla buluştu

/ Kaynak: AA
Caretta carettalar suyla buluştu

YAŞAM Haberleri  / AA

Erdemli ilçesinde sahildeki yuvalarından çıkmaya başlayan deniz kaplumbağaları suyla buluştu.

Erdemli ilçesinde sahildeki yuvalarından çıkmaya başlayan deniz kaplumbağaları suyla buluştu. nbsp;Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Erdemli sahilinde yuvalarından çıkan "Caretta Caretta" ile "Chelonia Mydas" yavrularının denize yolculuğu başladı. nbsp;Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUMER) Müdür Yardımcısı Dr. Aşkın Uçar, gazetecilere yaptığı açıklamada, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının Doğu Akdeniz'de en fazla yumurta bıraktığı illerin başında Mersin'in geldiğini söyledi. nbsp;Deniz kaplumbağalarının Anamur, Silifke Göksu, Erdemli Alata Araştırma, Mezitli Davultepe Yüzüncüyıl ve Akdeniz ilçesine bağlı Kazanlı beldesi sahillerine yumurtalarını bıraktığını ifade eden Uçar, "Alata Araştırma sahiline çoğunluğu 'Chelonia Mydas' kaplumbağası olmak üzere 221 ergin kaplumbağa yuva açarak yumurta bıraktı. Yuvalardan 176'sı ekipler tarafından kontrollü olarak açıldı. Yuvalarından çıkan yavruların güvenli bir şekilde denizle buluşması sağlandı" dedi.
Erdemli sahiline "Caretta Carettaların'" yanı sıra ağırlıklı olarak yeşil kaplumbağa olarak bilinen "Chelonia Mydas"ın üremek için çıktığını belirten Uçar, şunları kaydetti:
"Erdemli sahili Mersin ve Anamur arasındaki yeşil deniz kaplumbağalarının üreme alanlarının merkezini oluşturuyor. Ergin anneler yumurtayı sahile bıraktıktan 50-55 gün sonra yavruların yumurtadan çıkarak yaşamak için denize koşuyor. Yuvadan çıkıp yaşam mücadelesini kazanan bir dişi kaplumbağa 25 yıl sonra üremek üzere doğduğu sahile çıkarak neslini sürdürmeye çalışıyor."
Alata sahilinde 2002 yılından bu yana deniz kaplumbağalarıyla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü belirten Uçar, "Geçen yıl Alata sahiline 230'a yakın kaplumbağa yumurta bıraktı. Yapılan programlı çalışmalar sonrası üremelerde sağlıklı bir artış görüldü. Bu artışın sağlanmasında Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş ve personelinin desteği büyük" diye konuştu.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyon Müdürü Keleş ise başta nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları olmak üzere diğer canlıları korumanın büyük bir görev olduğunu, kendilerinin de bu görevi en iyi şekilde yerine getirdiğini kaydetti.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...