Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Antalya Autoshow 2013 açıldı

/ Kaynak: CHA
Antalya Autoshow 2013 açıldı

Ekonomi Haberleri  / CHA

9. Antalya Otomobil, Ticari Araçlar, Yan Sanayi ve Aksesuarları Fuarı (Antalya Autoshow 2013), Expo Center'de açıldı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, Türkiye araç parkının yüzde 32'sinin 16 yaş, yüzde 21'inin ise 20 yaşın üstündeki araçlardan oluştuğunu belirterek, Türkiye'nin yaşlı araç parkının vakit kaybetmeden yenileştirilmesi gerektiğini söyledi. nbsp;9. Antalya Otomobil, Ticari Araçlar, Yan Sanayi ve Aksesuarları Fuarı (Antalya Autoshow 2013), Expo Center'de açıldı. nbsp;Fuarın açılışında konuşan Erce, 2011 yılında otomotivde ulaşılan rekor adetlerin ardından, 2012 yılının 818 bin adetlik iç pazar, 1 milyon 73 bin adet üretim ve 730 bin taşıt ihracatı ile tamamlandığını, toplam sektör ihracatının değerinin de yaklaşık 19 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini anlattı. nbsp;Otomotiv sektörünün bu yılın 8 ayını (ocak-ağustos) oldukça başarılı bir sonuçla, yaklaşık yüzde 12'lik artışla tamamladığını kaydeden Erce, düşük faiz ortamı ve tüketici güven endekslerindeki toparlanmanın sektöre olumlu yansıdığını söyledi. Düşük faiz ortamının otomobil pazarını olumlu etkilerken, büyüme rakamlardaki düşük gidişatın ticari araç pazarını olumsuz etkilediğini ifade eden Erce, "2013 Ağustos sonu itibarıyla otomobil pazarı yüzde 20,94 artarken, hafif ticari araç pazarı yüzde 9,08 azaldı" dedi. nbsp;Önümüzdeki aylarda yurt içi ve dışı kaynaklı dalgalanmaların kısa sürede durulmasını umut ettiklerini anlatan Erce, döviz ve faiz ortamındaki hareketliliğin yavaşlamasıyla mevcut durumun normalleşerek daha pozitif bir hal almasını temenni ettiklerini dile getirdi. Erce, 2013 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 820-860 bin adet aralığında gerçekleşceğini öngördüklerini vurguladı.

- Türkiye araç parkı

Erce, "2012 yıl sonu verilerine göre Türkiye araç parkının yüzde 32'si 16 yaş, yüzde 21'i 20 yaşın üstündeki araçlardan oluşuyor. Türkiye'nin yaşlı araç parkının vakit kaybetmeden yenileştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bu çerçevede bakanlıkların çevreyi daha az kirleten araçlardan daha düşük vergi alınması, 20 yaş üzerindeki araçların değiştirilmesinin teşvik çalışmalarını desteklediklerine dikkati çeken Erce, şöyle devam etti:

"ODD olarak görüşümüz, bu çalışmaların etkin olabilmesi için üç ayaklı bir programın hayata geçirilmesi gerektiğidir. Öncelikle hurda araçlarını teslim edenlerin birikmiş vergilerinin affı gerekiyor ki bu adım atıldı. Maliye Bakanlığı hurda araçlarını teslim edenlere vergi affı uyguluyor ancak bu tek başına yeterli değil. İkinci olarak motorlu taşıtlar vergisi yapısı değişmeli. Araç yaşlandıkça neredeyse sıfırlanan Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin, karbondioksit salınım seviyesi veya benzer kapsamda çevresel etkiler göz önünde bulundurularak dengeye getirilmesi gerekiyor. Üçüncü olarak ise bu düzenlemelerin mutlaka hurda teşvik programı ile güçlendirilmesi lazım."

- 50 binin üzerinde katılımcı bekleniyor

Öte yandan yetkililer, 15 Eylül'e kadar gezilebilecek fuarda bu yıl "pozitif ayrıcalık" düşüncesiyle bayanlara girişin ücretsiz olacağını, fuara 50 binin üzerinde katılımcı beklendiğini bildirdi.

Fuarda Peugeot 2008 ile Mercedes-Benz S-Serisi ilk kez sergilendi.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Operasyonlar Direktörü İsmail Ergun, Toyota'nın değişen yüzü ve tasarım anlayışını yansıtan modellerini Antalya Autoshow'da beğeniye sunduklarını belirterek, "Orta vadede hedefimiz, yeni modellerimizin tüm yıl satışı ile gerçek performanslarını göstereceği 2014 ve 2015 yıllarına odaklanmaktır. Uzun vadede hedefimiz ise 2020 yılında Türkiye'de lider otomobil markası olmaktır" dedi.

Ergun, Türk müşterisinin son dönemde otomobilde favori renginin beyaz olduğunu, beyazın ardından kırmızı, siyah ve füme renklerinin çok tercih edilen renkler arasında yer aldığını söyledi.

- Emniyet kemerinin önemi simülatörle gösteriliyor

Fuarda Antalya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından açılan stantta emniyet kemeri simülatörü de sergilendi.

Simalatör ile kaza anını yaşayan Ercüment Öztürk, "Değişik bir deneyimdi, inşallah böyle bir kaza sadece simülatörde kalır, insana çok kötü şeyler hissettiriyor" ifadesini kullandı.

Burak Saraç ise "İlk bindiğimizde kendinizi lunaparkta bir alete binmiş gibi hissediyorsunuz ama dönmeye başladığında (bir aracın içinde olsam ve kaza anında takla atmaya başlaşam halim ne olurdu) diye düşünüyorsunuz. Çünkü 10 kilometre hızla dönmüş olmamıza rağmen bayağı sarsılıyorsunuz" şeklinde konuştu.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Mehmet Cem Gencer de kazalardaki yaralanmaların büyük çoğunluğunun emniyet kemeri takmamaktan kaynaklandığını bildirdi. Gencer, "Bu cihaz emniyet kemerinin kullanılmasının artırılması amacıyla getirildi. Her yöne dönebilen bir cihaz. Kişilere emniyet kemerinin önemini vurgulamak için kurgulandı. Kaza anında çok daha hızlı dönen bir araç düşünün. 10 kilometre hızla dönen bir kabinin bile kişiler üzerinde büyük etkisi oluyor" diye konuştu.

Fuarda Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekanik Topluluğu tarafından geliştirilen güneş enerjili araç ile Antalya Klasik Otomobil Kulübü üyelerine ait klasik otomobiller de sergilendi.

Ekonomi
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...