Norveç'in yeni Başbakanı Erna Solberg

/ Kaynak: CHA
Norveç'in yeni Başbakanı Erna Solberg

DÜNYA Haberleri  / CHA

Norveç'te dün gerçekleşen genel seçimleri, "Yeni fikirler, daha iyi çözümler" sloganıyla anamuhalefet Sağ Parti Başkanı Erna Solberg kazandı.

Böylelikle Sağ Parti, yaklaşık 96 sandalye ile 23 yıllık aradan sonra ilk defa iktidara gelmiş oldu. Ülkeyi 2005'ten bu yana yöneten İşçi Partisi Başkanı ve eski Başbakan Jens Stoltenberg, gece yarısı sandıkların yaklaşık yüzde 70'inin açıldığını ve başbakanlık koltuğunu bıraktığını duyurdu. Stoltenberg, Norveç'in yeni Başbakanı Erna Solberg'i tebrik ederek, başkanlık kariyerinde başarılar diledi. Stoltenberg, katıldığı TV programında, ''Şimdi uyumayı hak ediyorum'' dedi. Yaklaşık 428 farklı belediyede, 3 milyon 800 bine yakın seçmen oy kullandı. Gece geç saatlerde yerel medyaya yansıyan seçim sonuçlarını değerlendiren Norveç'in yeni Başbakanı Erna Solberg, gözyaşlarını tutamadığı konuşmasında, ''Bugün seçmenler Sağ Parti'yi seçerek, 2 haftalık değil de, gelecek 4 yıllık seçim sonucunu gösterdi. Şimdi sıra, parti olarak söz verdiklerimizi hayata geçirme zamanı. Ayrıca Jens Stoltenberg ve diğer koalisyon ortaklarına teşekkürlerimi sunuyorum'' ifadelerini kullandı. Solberg, muhtemel koalisyon ortakları olan İlerleme Partisi (Frp), Sol Parti (V) ve Hıristiyan Halk Partisi (Krf) başkanları ile yeni hükümete ilişkin bir toplantı düzenleyeceklerini açıkladı. Sol Parti (V) ve Hıristiyan Halk Partisi (Krf), daha önce İlerleme Partisi ile koalisyon ortağı olmak istemediklerini duyurmuş, ancak Sağ Parti, her 3 parti ile de koalisyon kurmaya hazır olduklarını açıklamıştı. Sağ Parti, diğer partilere oranla kazandığı yüksek oylardan dolayı İlerleme Partisi ile mecburi koalisyon kurmak zorunda. Seçim sonuçlarında bazı sürpriz gelişmeler de yaşandı. Ülke gündeminde sıkça yabancı karşıtlığı söylemeleriyle gündeme gelen İlerleme Partisi, İşçi Partisi ve Sağ Parti'den sonra yaklaşık olarak aldığı yüzde 16'lık oy oranı ile en çok oy alan parti oldu. 77 kişinin katili aşırı sağcı Breivik'in bir dönem İlerleme Partisi ile bağlantısı olduğu ortaya çıkmış, olay sonrası yapılan anketler partinin oylarında tarihi bir düşüş yaşadığını aktarmıştı. nbsp;

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...