Zafer Çağlayan 'Türkiye ateş çemberine rağmen kesintisiz büyüdü'

/ Kaynak: İHA
Zafer Çağlayan 'Türkiye ateş çemberine rağmen kesintisiz büyüdü'

Ekonomi Haberleri  / İHA

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ikinci çeyrekteki büyümeyi değerlendirerek ''İkinci çeyrekte yüzde 4,4 büyümemiz son derece olumlu.

Dünya ekonomisindeki gelişmeleri görüyoruz. Etrafındaki ateş çemberine rağmen Türkiye kesintisiz büyüdü. Türkiye ekonomisinin son 10 yıldaki büyüme ortalaması 5,3" dedi. nbsp;Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, NTV/CNBC-e ortak yayınında ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu. Bakan Çağlayan şunları söyledi: "İkinci çeyrekte yüzde 4,4 büyümemiz son derece olumlu. Dünya ekonomisindeki gelişmeleri görüyoruz. Etrafındaki ateş çemberine rağmen Türkiye kesintisiz büyüdü. Türkiye ekonomisinin son 10 yıldaki büyüme ortalaması 5,3. Bizim ikinci çeyrekte yüzde 4,4 büyümemiz dünyaya önemli bir mesajdır. 3. çeyrekte de iyi bir büyüme oranı yakalayacağımızı düşünüyorum. Bu yıl büyüme oranının yüzde 3,5'in altında kalmasını beklemiyorum. İhracatta giremediğimiz pazar yok. Hizmet ihracatını çok önemsiyoruz. Dünyanın 17. hizmet ihracatçısıyız. Gelişmekte olan pazarlarda dış kaynaklı etkilenmeler oluyor. Bakın bugün Endonezya, Brezilya ve Hindistan ekonomilerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Ben ciddi bir sıkıntıda kalmadığımızı düşünüyorum. Yabancı sermaye ile ilgili Türkiye geçmiş performansını gösteremiyor. Ancak Türkiye'ye mahsus değil bu" dedi. Bakan Çağlayan, PKK'nın çekilmeyi durdurması ile ilgili soruyu "İyi polis-kötü polis rolü oynayanlar var. Biraz daha aklıselim olmaları konusunda BDP'ye Kürt kökenli biri olarak ifade etmek istiyorum. Geldiğimiz nokta naz yapmaya iki ileri bir geri gitmeye tahammül edilecek bir nokta değil. Yıllar önce söylenemeyen şeyler artık söylenebilir hale geldi. Mızıkçılık yapmaya kimsenin tahammülü yok. İnanıyorum ki aklıselim hakim olacak" şeklinde cevaplandırdı.
Ekonomi Bakanı Çağlayan Doların 2 TL'yi geçmesi ve Merkez Bankası'nın para politikalarıyla ile ilgili olarak "Sermaye hareketleri zaman zaman liman değiştirir, biz sağlam bir zemindeyiz. İhracatçının istediği doların yükselmesi değil, öngörülebilir bir rakam olmasıdır. Merkez Bankası'nın dövize müdahale etmesinin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Merkez Bankası müdahale etmesi gereken yerde müdahale yapar. Önce sözlü sonra fiili müdahale yapar. Ben Merkez Bankası'nın şu noktada fiili müdahalesine gerek olmadığını ifade ediyorum. Dolar için 2 lira altındaki bir rakamın daha doğru olacağı kanaatindeyim. Öyle anlar vardır ki o anlarda siz istediğiniz kadar direnin. Merkez Bankası Başkanı keşke rakam zikretmeseydi. Bilek güreşine girilmeseydi. Bizde şu an rakamlara bakınca ekonomik bir sıkıntı oluşturacak bir durum görmüyoruz. Ama bazı şeylerde de dünyadaki ortaya çıkan problemleri de unutmamak lazım" dedi.
Son olarak cari açıkla ilgili soruları cevaplayan Çağlayan, "Cari açık rakamlarına bakın ilk 6 ayla ikinci 6 ay birbirinden farklıdır. Cari açığın finansmanında da sıkıntı olmaz. 2014'te 2013'ten daha az bir büyüme olmayacağını tahmin ediyorum. İhracatımızın da 2014'te 165 milyar doları geçeceğini tahmin etmekteyiz" dedi.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...