Suriyeli sığınmacıların Almanya'ya yerleşimi başladı

/ Kaynak: AA
Suriyeli sığınmacıların Almanya'ya yerleşimi başladı

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Suriyeli sığınmacıların Almanya'ya geçici yerleşimine başlandığını bildirdi.

BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Flemming, Almanya'yla mart ayında imzalanan İnsani Kabul Programı çerçevesinde ilk grup olarak 107 Suriyeli'nin Almanya'nın Hannover şehrine hareket edeceğini belirtti. Sığınmacıların ilk olarak Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletindeki Friedland şehrinde 14 gün boyunca kültürel oryantasyon kursları alacağını ifade eden Flemming, Suriyelilerin daha sonra Almanya'nın çeşitli bölgelerine yerleştirileceğini kaydetti. Suriyeli sığınmacılara çalışma hakkı da sağlanacağını bildiren Flemming, Suriye'deki durum değişmezse sığınmacılara verilen iki yıllık oturma izninin uzatılabileceğini belirtti. Almanya'nın İnsani Kabul Programı'nın 5 bin Suriyeli'nin ülkede geçici yerleşimine imkan tanığıdını ifade eden Flemming, bunun Suriyeli sığınmacılar için şu ana kadar sağlanan en kapsamlı program olduğunu söyledi.


Bu programın özellikle zor durumdaki sığınmacılar için hayat kurtarıcı bir özelliği olduğuna işaret eden Flemming, programdan yararlananların çoğunun risk altındaki kadın ve çocuklar, sağlık durumu kötü olanlar ve işkence görmüş kişiler olduğunu kaydetti. Flemming, yıl sonuna kadar 5 bin Suriyeli'nin Almanya'ya yerleşimini sağlamak için çaba sarf edeceklerini bildirdi.


- "Taahhütte bulunan ülkeler kotalarını artırmalı"


BMMYK'nın bu yıl haziran ayında duyurduğu Suriye Bölgesel Müdahale Planı'na Almanya'nın yanı sıra Avusturya'nın da 500 sığınmacıyı kabul edeceğini bildirerek yanıt verdiğini anımsatan Flemming, Avustralya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İspanya, İsveç ve İsviçre'nin 960'ı bu yıl olmak üzere toplam bin 650 sığınmacıyı kabul etme taahhüdünde bulunduğunu da kaydetti. ABD'nin de sığınmacı kabul etme isteğinde olduğunu kendilerine bildirdiğini ifade eden Flemming, ancak bu konudaki çalışmaların henüz netleşmediğini, ABD'nin kabul koşullarının biraz sıkı olduğunu belirtti. Flemming, Suriye'ye komşu ülkelerde giderek artan Suriyeli sığınmacı sayısı dolayısıyla taahhütte bulunan ülkelerin kotalarını arttırmalarını ve henüz sığınmacı kabul edeceğini bildirmemiş ülkelerin de bu konuda harekete geçmelerini umduklarını söyledi.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...