Yüksek dosya masrafları 'alım' fikrinden caydırıyor

Yüksek dosya masrafları 'alım' fikrinden caydırıyor

Ekonomi Haberleri

Son zamanlarda faizlerin yükselmesi, kredi kullanacaklar için ekstra maliyet olan 'dosya masrafı'nı daha önemli hale getirdi.

Sadece 'düşük kredi' oranına bakarak banka tercih eden ve 0.1 puanın hesabını yapan tüketiciler, yüksek dosya masrafları ile karşılaşınca alım kararını bir defa daha gözden geçiriyor. Özellikle konuta yapılan yatırımlarda kredilerin etkisine dikkat çeken Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, şunları söyledi: "2013'ün ilk ve ikinci çeyreğinde gerçekleştirilen konut alımlarının yüzde 42'si, mortgage kredileri yoluyla oldu. Bugün 100 bin TL'lik bir konut kredisi kullanan tüketicinin ödeyeceği masraf 1.900 TL'den başlıyor 4 bin TL'ye çıkabiliyor. Yalnızca faiz oranına bakarak ayda 1.664 TL taksit ödeyeceğini gören bir müşteri, 3.900 TL tutarında bir dosya masrafı ile karşılaşıyor. Toplam kredi tutarının yüzde 4'ü gibi çok ciddi bir dosya masrafını da üstlenmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla müşteri, dosya masrafı adı altında karşılaştığı masrafla kararını gözden geçirme ihtiyacı hissediyor."


İpotekte 'sürpriz' gider!
Hakan Erilkun, dosya masrafının yüksek olmasının yanı sıra, borç bittikten sonra ipotek kaldırılırken noter gibi masrafların da tüketiciye yansıtıldığını söyledi. Erilkun, "İpoteğin kaldırılması, bankanın yapması gereken bir işlemdir. Tüketici, kredi borcu bittiğinde ikinci bir masrafla karşılaşıyor" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...