FATİH Projesi'nde 62 bin tablet dağıtıldı

/ Kaynak: CHA
FATİH Projesi'nde 62 bin tablet dağıtıldı

EĞİTİM Haberleri  / CHA

Milli Eğitim Bakanlığı, 2010 yılı kasım ayında başlayan 'FATİH Projesi' kapsamında bugüne kadar öğretmen ve öğrencilere 62 bin 800 adet tablet dağıttı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2010 yılı kasım ayında başlayan 'FATİH Projesi' kapsamında bugüne kadar öğretmen ve öğrencilere 62 bin 800 adet tablet dağıttı. Bakanlık, bu yıl 81 ilde 10 milyon 600 bin tablet bilgisayar dağıtımı yaparak dağıtılan tablet sayısının 11 milyona ulaşmasını hedefliyor. Proje kapsamında tüm dersliklere etkileşimli tahta ve internet altyapısı, her okula çok amaçlı doküman kamera ve fotokopi makinesi, bütün öğretmenlerle birlikte 5. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrencilere tablet bilgisayar dağıtılacak. nbsp;Milli Eğitim Bakanlığı, 22 Kasım 2010 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında yaptığı protokolle Fatih Projesi'ni başlattı. Fatih Projesi kapsamında bugüne kadar, Türkiye'deki pilot okullarda, öğrenci ve öğretmenlere toplam 62 bin 800 tablet bilgisayar dağıtıldı. Proje kapsamında 2011–2012 eğitim öğretim yılında 17 ilde, 52 okulda, 13 bin 800; 2012–2013 eğitim öğretim yılı ikinci döneminin başladığı 11 Şubat 2013 tarihinden itibaren ise 81 ilde, 217 okulda, 49 bin tablet bilgisayar dağıtımı gerçekleştirildi. Bu süre içinde meslek liseleri hariç tüm liselerdeki sınıfların tamamına 84 bin 921 adet etkileşimli tahta yerleştirildi. Bu okulların alt yapı ihalelerini tamamlandı. İllerin tamamında 110 adet uzaktan eğitim merkezi kuruldu. Bu merkezlerde bugüne kadar 120 binin üzerinde öğretmene hizmet içi eğitim verildi. Proje kapsamında önümüzdeki 3 yıl içinde 5. sınıftan 12. sınıfa kadar tüm öğrencilere yaklaşık 11 milyonu bulan tablet bilgisayar dağıtımı yapılacak. nbsp;

ALT YAPI HAZİRAN AYINDA TAMAMLANDI

Meslek liselerinin haricindeki liseleri kapsayan ilk fazdaki 3 bin 657 ortaöğretim kurumunda yaklaşık 84 bin 921 etkileşimli tahta kurulumu gerçekleştirildi. Söz konusu okullara yazıcı ve doküman kameraları dağıtıldı. Etkileşimli tahta kurulumu tamamlanan okulların kablolama altyapısı ve yerel alan ağına ait aktif cihazların kurulum çalışmaları haziran ayında tamamlandı. Örgün öğrenim okullarına dağıtımı yapılan tablet bilgisayarlarla ders dışında, eğitsel nitelikli oyunların oynanması da mümkün olacak. Türk Dil Kurumu sözlüğü temel alınarak hazırlanan kelime oyunları, öğretim programı temel alınarak hazırlanan matematik oyunlarıyla öğrencilerin eğlenerek, öğrenmesi amaçlanıyor.

OKULLARIN STOKLARINDA 2 BİN 855 TABLET BİLGİSAYAR VAR

Tabletlerin arızalanması durumunda, öğrenci ve öğretmenlerin e-posta veya telefonla ihtiyaç duydukları anda ilgili birimlere ulaşabilecek. Pilot uygulama kapsamında gelen şikayetler yine bu birimler tarafından ivedilikle cevaplanacak. Proje kapsamında dağıtılan cihazlar garantili. Tabletlerin arıza durumlarında onarımları söz konusu garanti kapsamında yapılacak. Bu gibi durumlarda mağduriyetlerin yaşanmaması için okulların stoklarında tutulmak üzere, 2 bin 855 yedek tablet bilgisayar dağıtıldı. Tablet bilgisayarlar öncelikle örgün eğitim kapsamındaki 9. sınıf öğrencilerine dağıtılıyor. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde 5. sınıftan 12. sınıfa tüm öğrencilere tablet bilgisayar dağıtılacak. Tablet bilgisayarlardaki içerikler eş zamanlı olarak güncellenen müfredat doğrultusunda güncelleniyor.

PROJE 5 ANA BİLEŞENDEN OLUŞUYOR

Eğitimde FATİH Projesi, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullardaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla geliştirildi. Bilişim Teknolojileri (BT) araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde planlanan projede, derslerde etkin kullanımı için okul öncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki tüm okullarda 570 bin dersliğe LCD Panel Etkileşimli Tahta ve internet ağ altyapısı sağlanacak. Aynı zamanda her öğretmen ve her öğrenciye tablet bilgisayar verilecek. Dersliklere kurulan donanımının öğrenme-öğretme sürecinde etkin kullanımını sağlamak amacıyla öğretmenlere hizmetiçi eğitimler verilecek. Bu süreçte öğretim programları BT destekli öğretime uyumlu hale getirilerek eğitsel e-İçerikler oluşturulacak. Eğitimde FATİH projesi beş ana bileşenden oluşuyor; "Donanım ve Yazılım Altyapısının Sağlanması, Eğitsel e-İçeriğin Sağlanması ve Yönetilmesi, Öğretim Programlarında Etkin BT Kullanımı, Öğretmenlerin Hizmetiçi Eğitimi, Bilinçli, Güvenli, Yönetilebilir ve Ölçülebilir BT Kullanımı"
EĞİTİM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...