Büyüme 4.4'lük sürpriz yaptı, Avrupa'yı solladı

Büyüme 4.4'lük sürpriz yaptı, Avrupa'yı solladı

Ekonomi Haberleri

İkinci çeyrekte tahminleri aşarak yüzde 4.4'lük büyüme hızı yakalayan Türkiye ekonomisi, Avrupa ve OECD arasında lider, gelişmekte olan ülkeler arasında da Çin'den sonra ikinci oldu.

İkinci çeyrekte tahminleri aşarak yüzde 4.4'lük büyüme hızı yakalayan Türkiye ekonomisi, Avrupa ve OECD arasında lider, gelişmekte olan ülkeler arasında da Çin'den sonra ikinci oldu.Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4.4'le beklentilerin üzerinde büyüme kaydederek, Avrupa ülkelerinin tamamından daha iyi bir performans sergiledi. Türkiye son 18 ayın en hızlı büyüme oranını yakalarken, ekonomi çevrelerinin beklentileri ise yüzde 3.5 civarındaydı. Büyüme hızı yılın ilk yarısına göre yüzde 3.7 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, istihdam ve kamu borcu verileri gibi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) rakamları, Türkiye'nin durumunun Euro Bölgesi'ne üye 17 ülkeden ve Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkeden daha iyi olduğunu ortaya koydu. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Euro Bölgesi ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0.5 oranında daralırken, yüzde 0'la AB'de büyüme hızı değişmedi. Yılın ilk çeyreğinde GSYH Euro Bölgesi'nde yıllık bazda yüzde 1, AB'de ise 0.7 oranında daralmıştı. Söz konusu dönemde, Türkiye ekonomisi yüzde 2.9 büyüme kaydetmişti. Yüzde 4.4'lük büyüme rakamının, Türkiye'yi dünya ekonomisinden ayrıştırdığını söyleyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Bu rakamlarla hem Avrupa'nın şampiyonu olduk, hem OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olduk hem de gelişmekte olan ülkeler arasında Çin'den sonra en fazla büyüyen ikinci ekonomi olduk" diye konuştu.


Türkiye ilk 5'te
Dünya genelinde ikinci çeyrek itibarıyla en hızlı büyüyen ilk 20 ülke arasında Türkiye, beşinci sırada bulunuyor. Birinci sırada 7.5 ile Çin yer alırken, Endonezya 5.8 ile ikinci, Peru 5.6 ile üçüncü, İsrail 4.8 ile dördüncü... Türkiye ise 4.4 ile beşinci sıradaki yerini aldı. Onu Hindistan, Şili, Singapur, Letonya ve Litvanya izliyor.


En büyük katkı stoklardan geldi
Büyüme sonuçları incelendiğinde stoklardaki artışın etkisinin fazla olduğu görüldü. Büyümede dış talep beklendiği kadar düşük gerçekleşmedi, ancak stoklara üretim yapıldı ve geçtiğimiz çeyrekte olduğu gibi kamu yatırımlarının büyümeye önemli katkısı oldu. Verilere göre, stoklardaki artışın yüzde 4.4'lük büyümeye katkısı yaklaşık 2-3 puan oldu. 2002 yılında da benzer durum yaşanmıştı. Önce stok yapıldı ardından hızlı büyüme geldi. Bu durum ise, sanayicinin krizden dolayı stoka yöneldiği veya durumun iyileşeceğini görüp akıllıca davrandığı şeklinde yorumlara sebep oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...