Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

PYD lideri Salih Müslim ile temas kurulmadı

/ Kaynak: AA
PYD lideri Salih Müslim ile temas kurulmadı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, PYD lideri Salih Müslim'in Türkiye'yi ziyaretiyle ilgili olarak henüz bir temasta bulunulmadığını ya da bir takvim oluşturulmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, PYD lideri Salih Müslim'in Türkiye'yi ziyaretiyle ilgili olarak henüz bir temasta bulunulmadığını ya da bir takvim oluşturulmadığını söyledi. nbsp;Gümrükçü, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. PYD lideri Müslim'in yakın gelecekte Türkiye'ye bir ziyarette bulunup bulunmayacağı ve PYD'nin Türkiye'de bir büro açmayı istediği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Gümrükçü, "Kendisinin tekrar Türkiye'ye gelmesiyle ilgili olarak bizimle henüz yapılmış bir temas yok, bu konuda oluşturulmuş bir takvim yok" yanıtını verdi. nbsp;Müslim'in daha önce iki kez Türkiye'ye gelerek temaslarda bulunduğunu anımsatan Gümrükçü, "Görüşmelerin önümüzdeki dönemlerde de yapılabileceği konusunda bir mutabakat var, ama şu aşamada yeniden Türkiye'ye gelmesi ve böyle bir ziyaretin veya görüşmenin olması yönünde bir mutabakat yok" ifadesini kullandı. nbsp;Gümrükçü, PYD'nin Türkiye'de bir büro açmasının ise bugüne kadarki görüşmelerde hiçbir şekilde gündeme gelmediğini kaydetti.

"Geri gönderip göndermeme kararı onlara ait"

Mısır'ın Ankara Büyükelçisinin basına yansıyan açıklamalarının sorulması üzerine Gümrükçü, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin Kahire Büyükelçisinin danışmalar için çağrıldığını ve yoğun istişarelerin ardından geçen hafta Mısır'a döndüğünü kaydetti. Mısır'ın da kendi büyükelçisini danışmalar için çağırdığını anımsatan Gümrükçü, "Geri gönderip göndermeme kararı tamamen onlara ait bir unsur" dedi.

Gümrükçü, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "Mursi ile görüşmek için gizli diplomasi yürütüldüğü" yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, o dönemde Davutoğlu'nun Kahire'yi ziyaret etmesi durumunda Mursi ile de görüşebilmesi için diplomatik yollardan, kamuoyuna açık olmayan temaslarda bulunulduğunu, ancak bunların sonuç vermediğini hatırlattı. Gümrükçü, "Türkiye tarafından herhangi bir ziyaret olması halinde, Sayın Mursi ile görüşme kesinlikle program içinde görmek isteyeceğimiz bir unsurdur" diye konuştu.

"İstatistik değil, insanlık dramı"

Türkiye'de misafir edilen Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin değerlendirilmesi sorulan Gümrükçü, komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının 2 milyonu aştığını, Türkiye'de 500 bin rakamına ulaşıldığını belirtti.

Gümrükçü, "Açık kapı poltikasını ortaya koyarken siyasi bir gerekçeyle ortaya koymamıştık, bu tamamiyle insani gerekçelerle ortaya atılan ve hemen yanıbaşımızda komşu bir ülkede acı çeken insanlara yardımcı olmamanın mümkün olmadığı anlayışıyla ortaya konan bir politikaydı. O yüzden bunu durdurmak veya sona erdirmek gibi bir şey söz konusu değil. Olabildiğince, elimizden gelen imkanlarla bu işi devam ettireceğiz" diye konuştu.

"Bunların hiçbirisi bir istatistik değil, her biri başlı başına bir insanlık dramı" ifadesini kullanan Gümrükçü, Davutoğlu'nun önerisiyle, komşu ülkelerdeki kamplarda kalan Suriyelilerin kendi aralarından temsilciler seçerek dramlarını uluslararası topluma aktarmalarının sağlanmasının gündeme getirildiğini, duyarlılık yaratmak amacıyla bir kampanya başlatılmasının kararlaştırıldığını da sözlerine ekledi.

"Adaylıkta negatif etki yapmaz"

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığının, BM'ye yönelik eleştirileri nedeniyle tehlikeye düşebileceği yönündeki yorumlara ilişkin değerlendirmesi sorulan Gümrükçü, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne büyük önem verdiğini ve bu önem nedeniyle konseyin Suriye konusunda gerekli adımları atamamasından duyduğu üzüntü ve endişeyi dile getirdiğini belirtti.

TRT bürosuna yönelik arama

TRT'nin Kahire bürosuna yönelik aramayı değerlendiren Gümrükçü, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'nin konudan ilk andan itibaren haberdar olduğunu, gerekli girişim ve yardımlarda bulunduğunu belirtti. Büroda bir mali denetim çerçevesinde arama yapıldığını belirten Gümrükçü, büronun kurulmasına ilişkin bakanlıkta bulunan bazı bilgi ve belgelerin de tahsis edildiğini, konunun yakından takip edildiğini kaydetti.

Mısır'da gözaltına alınan TRT muhabiri Metin Turan'ın durumuna da değinen Gümrükçü, durumun üzüntü verici olduğunu, Turan'ın gözaltı süresinin iki kez uzatıldığını, geçmişteki bazı olaylara ilişkin bilgi ve belgelerin ilgili kurumlardan temin edilmesine çalışıldığı yönünde bir açıklama getirildiğini söyledi. Büyükelçilik yetkililerinin Turan ile temasta bulunduğunu dile getiren Gümrükçü, "Ümit ediyoruz ki bir an evvel bu bilgi ve belgeler temin edilir ve Metin Turan hürriyetine kavuşur" dedi.

Dinleme iddiaları

Geçtiğimiz aylarda İngiltere ve ABD tarafından Türk yetkilileri ve dış temsilciliklerinin dinlendiğine dair iddialar üzerine ilgili ülkelere nota gönderildiğinin hatırlatılması üzerine Gümrükçü, ilgili ülkeler nezdinde diplomatik girişimde bulunduklarını, konunun zaman içerisinde farklı görüşmelerde de dile getirildiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak tam anlamıyla bir bilgi sunumunun gerçekleşmediğini ifade eden Gümrükçü, "Bu konuyu gündemimizde tutmaya devam ediyoruz. Eğer bu iddialar gerçekse, ülkeler arası, uluslararası ilişkilerde yeri olmayan uygulamalardır. O bakımdan bu konudaki açıklama talebimiz devam ediyor" diye konuştu.

BM Genel Kurulu

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun önümüzdeki dönemdeki temaslarına ilişkin bilgi de veren Gümrükçü, bakanın gelecek hafta BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere New York'a gideceğini, önümüzdeki günlerde Nikaragua, Kanada ve Finlandiyalı mevkidaşlarını ağırlayacağını kaydetti.

BM Genel Kurulu gündemine ilişkin soru üzerine Gümrükçü, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında bir heyetle toplantılara katılacağını, Gül'ün Genel Kurulun ilk gününde bir konuşma yapacağını söyledi.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...