Rumların 'Maraş' önerisi Türkiye'ye iletilecek

/ Kaynak: CHA
Rumların 'Maraş' önerisi Türkiye'ye iletilecek

DÜNYA Haberleri  / CHA

Alexander Downer, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Maraş'la ilgili önerisini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Kimun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Maraş'la ilgili önerisini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na aktardığını; yarın da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na ileteceğini söyledi. Derviş Eroğlu, Alexander Downer'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı'nda yer alan görüşmede Downer'e BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ile diğer BM yetkilileri eşlik etti. Downer görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Kıbrıs müzakere sürecini yakalama açısından güzel bir toplantı yaptıklarını belirterek, öncelikli hedeflerinin Ekim ayında başlamasını öngördükleri ifade etti. Özel temsilcilerin yarın öğle saatlerinde bir araya geleceğini ve müzakerelerin nasıl ilerleyeceği konusunu görüşeceğini bildiren Downer, bu toplantıların liderler görüşmesine kadar 2-3 kez devam edeceğini kaydetti. Ekim ayında başlaması beklenen müzakereler için hazırlık ve çalışmaların devam ettiğini ifade eden Downer, bir soru üzerine, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'le görüşmesin Maraş konusunun gündeme geldiğinin doğru olduğunu, bunu da bugün Eroğlu'na aktardığını açıkladı. Downer, görüşmede sadece Maraş'ın değil daha birçok konunun görüşüldüğünü de belirtti. Anastasiadis'in Maraş konusundaki önerisini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yarın yapacağı görüşmede Türk hükümetine de ileteceğini açıklayan Downer, BM olarak Maraş gibi konuları müzakerelerden ayrı gördüklerini, kendi görevlerinin kapsamlı çözümü teşvik etmek ve bunun oluşmasına yardımcı olmak olduğunu vurguladı. Rum tarafının Maraş gibi konuları güven artırıcı olarak gördüğünü ve bu konuda bir ilerleme sağlanırsa bunun müzakere sürecini de hızlandıracağına inandığını ifade eden Downer, kendileri için önemli olanın müzakerelerin verimli yürümesi olduğunu kaydetti ve tüm çalışmalarını bu yönde yaptıklarını söyledi. nbsp;

Rumların Maraş önerisi, şu anda girişe kapalı olan tatil beldesinin zamana yayılarak Rumlara teslim edilmesine öngörüyor. Downer, müzakerelerin başlayacağı tarihle ilgili henüz bir bilgi veremeyeceğini de belirtti. Kıbrıs'ta liderlerle ve özel temsilcilerle görüşen Downer, yarın da Ankara'da temaslarda bulunacak.
DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...