Obama, 'Suriye'deki savaş müttefiklerimizi tehdit edebilir'

Obama, 'Suriye'deki savaş müttefiklerimizi tehdit edebilir'

DÜNYA Haberleri

Obama, ulusa sesleniş konuşmasında 'Savaş Suriye sınırlarının dışına taşarsa, bu silahlar Türkiye gibi müttefikleri tehdit edebilir" uyarısında bulundu.

nbsp;ABD Başkanı Barack Obama, merakla beklenen Ulusa Sesleniş konuşmasını önceki akşam yaptı. BBC'nin "tutkusu eksik ve yeni argümanlar ortaya koymaktan uzak" diye yorumladığı 16 dakikalık konuşmada Obama, Suriye rejiminin 21 Ağustos'ta kimyasal silah kullandığını, ancak "cezalandırıcı" bir askeri eylem için Kongre onayını istemeden önce Birleşmiş Milletler'deki yeni süreci bekleyeceğini açıkladı. Obama, "Eğer savaş Suriye sınırlarının dışına taşarsa, bu silahlar Türkiye, Ürdün ve İsrail gibi müttefikleri tehdit edebilir" uyarısında da bulundu. Suriye'nin kimyasal silahlarını BM'ye teslim etmesi karşılığında savaşın engellenmesini içeren Rusya'nın teklifini Şam da kabul etti. Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, ülkesindeki kimyasal silahların yerlerini dünyaya göstermeye, bu silahların üretimini durdurmaya ve ilgili uluslararası antlaşmaları imzalamaya hazır olduklarını söyledi. İsrail televizyonu İkinci Kanal'ın haberine göre Rusya, kimyasal silahları karşılığında Şam'a konvansiyonel silahlar vermeyi önerdi ve bu kapsamda sevkıyatları başlattı. Suriye'nin kimyasal silahlarının ilk aşamada uluslararası denetçilerce güvenceye alınmasını ve ardından imha edilmesini öngören BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı için çalışmalar sürüyor. Batılı ülkeler, Suriye'nin kimyasal silahlarını teslim etmesiyle ilgili olarak bir zaman çizelgesinin ve Şam'ın buna uymaması durumunda ortaya çıkacak olası sonuçların (askeri müdahale) tasarıda yer almasını istiyor. Independent gazetesine göre İngiliz diplomatlar, Şam'a 45 günlük bir mühlet vermeyi düşünüyor. Fransa'nın hazırladığı taslak ise Suriye rejiminin elindeki tüm kimyasal silahları 15 gün içinde deklare etmesini ve tesislerini BM denetçilerine derhal açmasını, aksi halde "cezalandırılmasını" öngörüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...