Dünya kimyasal diyor Esad katliam yapıyor

Dünya kimyasal diyor Esad katliam yapıyor

DÜNYA Haberleri

Esad rejimi kimyasal saldırıyla dünyanın gündemine geldi. Oysa 2011'den bu yana 100 binden fazla insan öldü.

Suriye'de 2011 Mart ayından bu yana süren iç savaşta 100 bini aşkın insanın ölmesine seyirci kalan dünya 21 Ağustos'ta Şam'ın Doğu Gota bölgesinde düzenlenen kimyasal saldırı sonrası Esad rejimini cezalandırmayı gündemine alabildi. Ancak Suriye'de kimyasal silahlar dışında konvansiyonel silahlarla da katliamlar sürüyor. Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), tarafından yayınlanan rapora göre, ülkede her saat başı 6, günde ortalama 135 kişi hayatını kaybediyor. Olayların başladığı günden bu yana 80 binden fazla kişi de kayıp. nbsp;Esad rejiminin katliamları dün BM raporuyla da belgelendi. BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Esad rejiminin son birbuçuk yılda 8 katliam gerçekleştirdiği yönünde raporunu açıkladı. Muhalif güçlerin de 1 katliamla suçlandığı rapor özetle şöyle: "6 milyon insan yerinden edildi. Sayısız Suriyeli kayıp. Suriye bir savaş alanı. Şehirler ve kasabalar acımasızca bombalanıyor. Hükümet ve destekçileri tarafından sivil halka karşı geniş kapsamlı saldırılar, cinayet, işkence, tecavüz ve zorla kaybedilme olayları gerçekleştiriliyor". Suriyeli muhalifler, Rusya'nın Suriye'deki kimyasal silahların uluslararası denetime verilmesi yönündeki teklifini vakit kazanmak olarak yorumluyor.DENETLENMELERİ ÇOK ZOR
Uzmanlara göre de böyle bir denetim uzun ve belirsizlikleri olan bir süreç. nbsp;Sürecin başlaması için Suriye'nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne taraf olması gerekiyor. Denetimi yapan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, sadece Esad'ın bildirdiği envanteri inceleyebilecek. Kimyasal silahlar nükleer silahlardan farklı olarak kolaylıkla saklanabiliyor ya da taşınabiliyor. Suriye'deki ecza kimya endüstrisi, kimyasal silahlarda kullanılan maddelerin bir bölümünün bu sektörde saklanabilmesine imkan tanıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...