Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

KCK'nın 40. duruşması başladı

/ Kaynak: AA
KCK'nın 40. duruşması başladı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, 97'si tutuklu 205 sanık hakkında açılan davanın 40. duruşması başladı.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada, eski BDP İstanbul İl Başkanı Mustafa Avcı ve yazar Ragıp Zarakolu'nun oğlu Cihan Deniz Zarakolu'nun da aralarında yer aldığı 91 tutuklu sanık hazır bulundu. Aralarında yazar Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 3 tutuksuz sanık da duruşmaya katıldı. BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan da duruşmayı izledi. Adalet Komisyonu listesinden seçilen 2 Kürtçe tercümanı da duruşma salonunda hazır bulundu. Tercüman aracılığıyla savunmasını Kürtçe yapan tutuklu sanık Kemal Seven, savunma yapamadan önce bir konuya açıklık getirmek istediğini ifade ederek, ''İnsanın dili onuru, tarihi, edebiyatı her şeyidir. O değer satılamaz, parayla satın alınamaz. Bu nedenle mahkeme heyeti, savunmamı anadilimle yaparken tercüman ücretini benden mi alacak? Bu durum yasal mı? Parayla yapılacaksa ben savunma yapmak istemiyorum'' dedi.Mahkeme Başkanı Ali Alçık, tercümanlık ücretini sanıkların ödeyeceğini, bu durumun yasal olduğunu belirtti. Söz alan Seven, ''Yapacağım savunmanın parası benden alınacak, bu durumu adil ve hukuki bulmuyorum'' dedi. Bu sırada tüm sanıkların avukatı Sinan Zincir, birçok müvekkilinin Kemal Seven ile aynı düşüncede olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: ''Bu ülkede Almanlar, Araplar mahkemelerde yargılanırken ücretsiz tercümandan faydalanıyor. Fakat Kürtler yargılanırken devlet ücret talep ediyor.Bu haliyle giderse müvekkillerimizin beyanları alınamayacak. Yargı hizmeti, kamuhizmetiyse herkes bundan faydalanmalıdır. Daha önce İstanbul Kürt Enstitüsü'ndengelen tercümanlarla savunma yapılıyordu. Kürtler'e 'kendinizi parayla savunun' deniliyor. Bu durumla ilgili yönetmelik, yasaya aykırıdır. Tercümanların gönüllütercümanlık yapıp, yapmayacağı durumunun kendilerini sorulmasını talepediyoruz.''Mahkeme Başkanı Ali Alçık, tercümanlara ''yapmış olduğunuz görevden dolayı ücret talep ediyor musunuz?'' diye sordu. Tercümanlar da sanıkların mağdurolmaması için ücret talep etmediklerini söyledi.Talep hakkında görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı İsmail Işık,anayasaya aykırılık iddialarıyla ve avukatların talepleriyle ilgili daha önc eden ara karar verildiğini, bu sebeple yeniden karar verilmemesini istedi.Kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, meramını anlatacak kadar Türkçe bildiği halde, kendisini ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilleyapılan tercümanlık ücretini düzenleyen madde ve ilgili yönetmeliğe itirazın Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması talebinin, daha önce mahkeme tarafından kararabağlandığı için yeniden karar verilmemesine karar verdi. Mahkeme heyeti, tercümanların ücret talep etmemesini göz önüne alaraktercümanlık ücretinin ödenmesine yer olmadığına hükmetti.Duruşma Kürtçe tercümanı aracılığıyla tutuklu sanık Kemal Seven'insavunmasını yapmasıyla devam ediyor.


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...