Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bodrum yarımadası çöp derdinden kurtuluyor

/ Kaynak: CHA
Bodrum yarımadası çöp derdinden kurtuluyor

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Bodrum yarımadasının kangren haline gelen çöp problemi nihayet çözüme kavuşuyor.

Türkiye'nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Bodrum yarımadasının kangren haline gelen çöp problemi nihayet çözüme kavuşuyor. Avrupa Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Muğla'nın Bodrum ilçesine, 15 milyon Euro'ya katı atık toplama tesisi yapılacak. Yarımadanın 30 yıllık ihtiyacını karşılayacak olan tesis, 2017 yılında hizmete girecek. Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta'ın katılımıyla yarın düzenlenecek törende, Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği (BOYAB) ile mutabakat zabtı imzalanacak. nbsp;Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Uğur, düzenlediği basın toplantısında katı atık tesisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Erdoğan Bayraktar'ın çevreye gösterdiği önem ve hassasiyet çerçevesinde kangren haline gelen çöp probleminin çözüme kavuşacağını belirten Uğur, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile BOYAB arasında mutabakat zaptı, Bakan Yardımcımız Muhammet Balta'nın da teşrifleriyle 13 Eylül 2013 tarihinde imzalanacak. Bodrum yarımadasının bugün itibariyle katı atıkları belediyelerce toplatılıyor ve vahşi depolama sistemi olarak bilinen depolamayla depolanıyor. Mevcut durumda Bodrum yarımadasındaki 11 belediyenin katı atıkları Torba, Turgutreis, Yalıkavak, Gündoğan ve Mumcular beldelerinde bulunan vahşi depolama alanlarına dökülmektedir." dedi. Bodrum'da bahsi geçen vahşi döküm alanlarının, özellikle son yıllarda yerleşim alanlarının içinde kalması sebebiyle çok ciddi ve çeşitli çevre ve sağlık problemlerine sebep olduğunu vurgulayan İl Müdürü Uğur, "Yarımadanın kültür varlıklarını tehdit etmektedir. Sızıntı suları nedeniyle yer altı ve yüzeysel su kaynakları kirlenmekte, daha vahimi katı atık kütleleri içerisinde zamanla oluşan depo gazının parlaması ve patlaması sonucunda, son aylarda medyanın gündeminde geniş şekilde yer alan ciddi yangınlar meydana gelmekte, görüntü kirliliği oluşmaktadır. Keza depolama alanlarının evcil ve yaban hayvanlar tarafından habitat olarak kullanmasıyla bu alanlarda üreyen kemirgen ve haşereler, rüzgârla birlikte depo alanı dışına taşınmakta ve mikrobiyal hastalıkların yayılmasına sebebiyet vermektedir. Benzer şekilde oluşan kötü koku ve heyelan tehlikesi de vahşi depolamanın sebep olduğu sorunlardır. Bu projeyle katı atıklar (çöpler) konusunda çevre koruma ve kontrolü sağlanmış olacağı gibi turizm açısından da Bodrum yarımadasının marka değerinin korunmasına ve geliştirilmesine çok ciddi katkısı olacaktır." ifadelerini kullandı.

MALİYETİ 15 MİLYON EURO

BOYAB Entegre Atık Yönetimi projesinin, Bodrum yarımadasının 30 yıllık ihtiyacını karşılamak üzere hazırlanan, yaklaşık 15 milyon Euro hibe bütçesiyle Bodrum, Bitez, Konacık, Yalı, Yalıkavak, Mumcular, Göltürkbükü, Gündoğan, Ortakent, Yahşi, Gümüşlük ve Turgutreis belediyelerini kapsayan yaklaşık 120 bin kişilik bir nüfusa hizmet vermesi planlanıyor. Proje yeri olarak Mumcular beldesinde 100 hektar alan seçilmiş olup bu alanın yaklaşık tamamında uygulanacak.

TESİSİN ÖZELLİKLERİ

Proje yeni düzenli katı atık depolama alanı dahil olmak üzere mevcut vahşi depolama alanlarının kapatılması ve rehabilitasyonu, iki adet transfer istasyonu, çöp sızıntı suyu arıtma tesisi, ulaşım yolları, geri dönüşümlü atıkların toplama merkezi, atık toplama araçları ve konteyner ile atık depolama sahasında çalışacak dozer ve kompaktör gibi önemli bileşenleri kapsıyor. Tesisin, 2017 yılında kullanıma açılması hedefleniyor.
GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...