Engelli erişimi için araç tadilatı

/ Kaynak: AA
Engelli erişimi için araç tadilatı

YAŞAM Haberleri  / AA

Engellilerin erişilebilirliğine uygun araçların tadilatını, 'seri tadilat yetkisi' verilmiş firmalar yapacak.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Resmi Gazete'de yayımlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, yürürlüğe girdi. Buna göre, Engelliler Hakkında Kanunun geçici 3. maddesi uyarınca engellilerin erişilebilirliğine uygun olması gereken araçlarda yapılacak tadilatlara ilişkin esaslar belirlendi. Tadilat, sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik araçlar (M2 ve M3) kategorisindeki araçlara, seri tadilat yetkisi verilmiş firmalar tarafından "Sürücü Koltuğuna İlave Olarak Sekizden Fazla Koltuğu Bulunan ve Yolcu Taşımak Amacıyla Kullanılan Araçların Özel Hükümleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği" ilgili hükümlerine göre yapılacak. Seri tadilat tip onayı alan firmalar, tadilatı kendi montaj adresinin dışında da yapabilecek.


- Aracın kategorisini değiştirmeyecek
Araçlarda tekerlekli sandalye için özel alan oluşturma amacıyla yapılan tadilat sonucunda koltuk sayısının değişmesi aracın kategorisini değiştirmeyecek. Rampa yapılması durumunda, rampa boyu uygunluk belgesinde yer alan araç genişliğini geçemeyecek.
Araçlarda yapılan tadilatların, Sürücü Koltuğuna İlave Olarak Sekizden Fazla Koltuğu Bulunan ve Yolcu Taşımak Amacıyla Kullanılan Araçların Özel Hükümleri ile İlgili Tip Onayı Yönetmeliği veya ihtiyaç duyulabilecek diğer yönetmeliklere uygunluğunun tespit edilmesi aşamasında, Türk Standardları Enstitüsü (TSE), gerek duyması halinde Bakanlıkça atanmış diğer teknik servislerce hazırlanan deney raporları kullanabilecek, seri tadilat onayı verilmesi aşamasında ise her türlü test raporunun nihai değerlendirmesi yine TSE tarafından yapılacak.
Aynı yönetmeliğin bir diğer maddesinde yapılan değişiklikle de "otobüsler" sadece oturan veya oturan ve ayaktaki yolcuların taşınması için tasarlanmış veya imal edilmiş M2 veya M3 kategorisi araçlar, "minibüsler" sürücü dahil en az 10, en fazla 17 oturan kişiyi taşıyan araçlar olarak tanımlandı. Minibüslerde ayakta yolcu taşımak amacıyla ayrılmış alan bulunamayacak.
Ayrıca, yolcu sayısı 15 ile 22 kişiye kadar olan araçların ayakta yolcu taşımayanlarında (sınıf B) tavan yüksekliği en az 150 santimetre, yolcu adedi 15-22 kişiye kadar olan araçlarda ilk basamak ölçüsü en az 23 santimetre olacak.
Otobüs ile 9'dan fazla yolcu taşıyan minibüslerde biniş ve iniş kapıları, aracın sağ tarafında ve/veya arkasında yapılacak, kapı açıldığında asgari 65 santimetre genişliğinde bir geçiş sağlanacak. İki kapılı otobüslerde, kapılardan bir tanesi aracın ilk yarısında, diğeri ikinci yarısında bulunacak.. Bu iki kapının düşey orta ekseni arasındaki yatay uzaklık, araç boyunun yüzde 40'ından az olamayacak. Kapı açıldığında en az 120 santimetre genişliğinde bir geçiş sağlayan kapı çift kapı sayılacak.
Otobüslerdeki güvenlik çıkışlarının (varsa tavandaki çıkışlar hariç) toplam sayısı şöyle olacak:


Yolcu Adedi En Az Güvenlik Çıkışı
(Sürücü hariç) Toplam Sayısı
16-26 arasında 3
26-50 arasında 4
51-70 arasında 5
70'den fazla 6
Ayrıca, şehir içi ve belediye mücavir alanları dışında çalışacak olan N2, N3, M2 ve M3 kategorisi (en fazla 16 yolcu taşıyan minibüsler hariç) araçlarda elektronik, mekanik veya elektro mekanik takograf bulundurulacak.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...