'Esad elindeki kimyasal silahların hepsini teslim etmeyecek'

/ Kaynak: AA
'Esad elindeki kimyasal silahların hepsini teslim etmeyecek'

DÜNYA Haberleri  / AA

SMDK İngiltere Temsilcisi Velid Safur, Esad'ın hiçbir zaman elindeki tüm kimyasal silahları teslim etmeyeceğini savundu.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) İngiltere Temsilcisi Velid Safur, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in hiçbir zaman elindeki tüm kimyasal silahları teslim etmeyeceğini savunarak, "Tamamen yenilgiye uğramadan önce kendi halkına karşı yeniden sarin gazi kullanacaktır" dedi.Safur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın, "Suriye rejiminin kimyasal silahlarının imha edilmesine" yönelik önerisiyle ilgili, Suriye'nin vurulacağını fark ettikten sonra Rusya'nın böyle bir teklifte bulunduğunu söyledi.Rusya ve Suriye rejiminin "uluslararası toplumu farklı bir yöntemle kandırmaya" karar verdiğini kaydeden Safur, "Ancak bu numara ve öneri, Esed rejiminin kimyasal silahlar kullandığını, kimyasal silah kullanımıyla ilgili yalan söylediğini kanıtlamış oldu. Bu, Esed rejimini cezalandırmaktan kurtarmak için yapılan yeni bir manevradır, eğer başarılı olurlarsa, başka bir saldırı olabilir" diye konuştu."Esed'in tüm kimyasal silahlarını teslim edeceğini düşünüyor musunuz?" şeklindeki soruya ise SMDK İngiltere Temsilcisi Safur, "Beşşar Esed büyük bir yalancı. Elindeki bütün kimyasal silahları teslim etmeyecektir. Bir kısmını saklayacaktır ve tamamen yenilgiye uğramadan önce Suriye halkına karşı ürettiği sarin gazını kullanmaya hazırlanacaktır" yanıtını verdi.


-"ABD, prestij kaybedecektir"-
ABD'nin Suriye ile ilgili tutumunu da değerlendiren Safur, "Obama geri adım atmaya başladığında, çizdiği kırmızı çizginin rengi soldu. Ancak Obama'nın güç kullanmayacağını ihtimal dışı bırakmıyorum" dedi.Rusya'nın Obama'dan, Suriye rejimine askeri müdahale seçeneğini ihtimal dışı bırakmasını istediğini ifade eden Safur, şöyle konuştu:


"Teknik konular üzerinde zaman harcanacaktır ve askeri müdahale ihtimali azalacaktır. Diğer yandan, ABD süper güç olarak, zayıf bir başkanın eylemsizliğinden dolayı prestij kaybedecektir. ABD, bu ay içerisinde geçen ay saldırının yapıldığı tarihin tam birinci ayı olan 21 Eylül'e kadar askeri müdahalede bulunmazsa, hiç bulunmayacaktır." Öneriyi "Suriye rejimine daha fazla kişiyi öldürmek için şans tanıyan ve 2. Cenevre sürecine daha iyi fırsatlarla gidilmesini sağlayan oyalayıcı bir taktik" olarak değerlendiren Safur, "Esed'in yeni bir kimyasal saldırıda bulunma olasılığı var mı?" sorusuna, şu yanıtı verdi:


"Bu sefer çok temkinli olacaktır ama yeni bir saldırıyı ihtimal dışı görmüyorum çünkü Şam'ı yavaş yavaş kaybediyor, bu da onun sonu demek. Ayrıca, yerine başka birinin gelmesini umursamayan hırslı generallerin yanında kontrol kendisinde değil."İngiltere, Suriye'deki krizin ardından geçen yıl kasım ayında SMDK'yı, Suriye halkının tek ve meşru temsilcisi olarak tanımış, ardından SMDK'nın İngiltere Temsilcisi olarak Velid Safur atanmıştı.


-"Ya dönüştürülür ya da yakılır"-
Bu arada kimyasal silah uzmanları, Suriye rejiminin sadece Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni imzalamasının yeterli olmayacağını, kimyasal silah uzmanlarının ülkeye girişine izin verilmesi gerektiğini bildiriyor.


Kimyasal silah uzmanı ve İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'un Uluslararası Güvenlik Birimi'nin Araştırma Direktörü Dr. Patricia Lewis, Suriye'nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni imzaladıktan sonra Rusya, ABD gibi ülkelerden askeri kimyasal silah uzmanlarının ülkeye girişine izin vermesi ve bu uzmanların kimyasal silah stoklarını Suriye'den çıkarılması için güvenli bir yere taşıması gerektiğini söyledi.


Lewis, kimyasal silahların dünyada neredeyse her gün özel tesislerde imha edildiğini, bu tesislerin en büyüklerinin ise ABD ve Rusya'da bulunduğunu anlattı. Kimyasal silahların iki yolla güvenli şekilde imha edildiğini kaydeden Lewis, "Ya başka kimyasallarla karıştırılarak yeni bileşikler haline getirilir ve imha edilir ya da çok yüksek ısı kullanılarak yakılır" dedi.


Libya örneğine dikkati çeken Lewis, 2003 yılında Libya'nın da kimyasal silah stokunu teslim etmeye karar verdiğini ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne taraf olduğunu ancak daha sonra Kaddafi'nin eksik bildirimde bulunduğunun ortaya çıktığını ve 2011'deki askeri müdahaleden sonra Libya'da çok sayıda kimyasal silah stokunun tespit edildiğini kaydetti.Dr. Lewis ayrıca, bundan sonraki sürecin Esed'in tavrından çok, ABD, Fransa ve Rusya'nın anlaşıp anlaşmamasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...