İşte Suriye'yi bekleyen takvim

/ Kaynak: CHA
İşte Suriye'yi bekleyen takvim

DÜNYA Haberleri  / CHA

Kimyasal silaha sahip olduğunu kabul eden Suriye, 'Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni (CWC) imzalayarak katılım belgesini Birleşmiş Milletler'e (BM) sundu.

Suriye'nin, CWC'ye göre 60 gün içinde kimyasal silah stoklarını ve imha planını BM'ye sunması gerekiyor. 'Kimyasal Silahlar Sözleşmesi', taraf olan ülkelerin kimyasal silah kullanmasını, geliştirmesini, stoklamasını ve transfer etmesini yasaklıyor. Sözleşmenin 2. maddesine göre taraf ülkeler, tüm kimyasal silah stoğunu ve üretim tesislerini imha etmek zorunda. Katılım belgesinde beyan ettiği şekilde Suriye 30 gün içinde elindeki kimyasal silahları ilgili örgüte bildirmediği takdirde ya da uluslararası toplumun çabaları takvimi değiştirmezse, sözleşmeye göre kimyasal silah stoklarını ve bunların imha planını beyan etmek için 60 gün daha süresi olacak.

"SURİYE İÇİN GEÇERLİ OLMAMALI"


Tüm bu hükümlere karşılık ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre'de Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Suriye'nin kimyasal silah kullandığını ve bu nedenle de 30 gün hükmünün Şam için geçerli olamaycağını ileri sürdü. Kerry, "Suriye rejiminin tutumu ve bu silahlara sahip olmasının yanında kullanmış olması sebebiyle bu sürecin şu noktada bir standardı olmadığına inanıyoruz. Suriye rejiminin ifadeleri üzerinden bizim verdiğimiz hüküm açıkça yeterli olmadığıdır." şeklinde konuştu.


SURİYE'NİN BM TEMSİCİSİ: SURİYE ARTIK CWC'YE ÜYE


Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Suriye'nin CWC'ye katılım belgesini BM'ye sunarak artık bu sözleşmeye tam üye olduğunu savundu. BM'de gazetecilere açıklama yapan Caferi, Suriye'nin sözleşme'ye katılarak, tüm kitle imha silahlarına karşı olduğunu göstermek istediğini de söyledi. nbsp;


BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed 'in, CWC'ye üyelik için gönderdiği mektubu Genel Sekreter Ban Ki-mun'un memnuniyetle karşıladığı açıklandı.


DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...