Davutoğlu, 'Türkiye hiçbir zaman savaş çağrısı yapmadı'

Davutoğlu, 'Türkiye hiçbir zaman savaş çağrısı yapmadı'

GÜNDEM Haberleri

Marie Harf'ın Rusya ve ABD'nin girişimini eleştirmesinin ardından Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'nin kimyasal silahlarını imha planına destek verdi.

Rusya ile gerçekleştirilen diplomasi trafiği sonucu askeri müdahale planlarını askıya alan ABD ile Ankara'nın Suriye krizindeki politikaları birbirinden uzaklaşırken, dün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan kimyasal silahları imha planına destek geldi. Moskova'nın önerisi üzerine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Sergey Lavrov'un Beşar Esad yönetiminin kimyasal silahlarını imha etmesine yönelik başlattıkları girişim Ankara'da eleştiri ile karşılanmıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Şam'ın "cezalandırılması gerektiği" vurgulanırken Davutoğlu da kimyasal silahları imha girişimini "kozmetik" olarak nitelemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nda önceki gün düzenlenen basın toplantısında Sözcü Marie Harf'a Davutoğlu'nun yorumu soruldu. Harf, "Türk hükümetinin bunu nasıl karakterize ettiğini bilmiyorum ama bu kozmetik bir süreç değil. Bölgesel istikrar için uzun vadede en iyi şey askeri harekât düzenlemek değil" cevabını verdi. Ankara'da dün Nikaragua Dışişleri Bakanı Santos Lopez ile gerçekleştirdiği basın toplantısında konuşan Davutoğlu ise Türkiye'nin hiçbir zaman savaş çağrısı yapmadığını belirterek, "Sadece kimyasal silahların devrine dayalı bir çözümü kesin ve mutlak bir çözüm olarak görmek, Suriye rejimine 'kimyasal silah dışında hangi aracı kullanırsanız kullanın bir müeyyide görmeyeceksiniz' gibi bir mesaj iletmekse, bu barışı getirmez" dedi. Ancak Suriye'nin kimyasal silahlardan arındırılması yönündeki girişim konusunda ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un yaptığı görüşmeleri olumlu bulduklarını ilettiklerini belirten Davutoğlu, "Bir damla kimyasal silah bile yeryüzünden kalkacaksa bunu biz destekleriz" dedi. Davutoğlu, ABD'de emekli istihbarat mensuplarının, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın, Suriye'deki muhaliflere kimyasal silah temin ettiği yönündeki iddiaları içeren raporu hakkındaki değerlendirmesinin sorulması üzerine ise şunları söyledi: "Türkiye'nin bırakın böyle bir şeye herhangi bir şekilde tedariki konusunda yardımcı olması gibi bir hususu, böyle bir tedarike müsamaha edilmesine bile rızası yoktur."
nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...