ABD ile Rusya'nın Suriye satrancı sürüyor

ABD ile Rusya'nın Suriye satrancı sürüyor

DÜNYA Haberleri

Rusya, Akdeniz'e 10'uncu savaş gemisini gönderirken, ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 'Anlaşma olmazsa vurmaya hazırız' dedi.

Bir yandan diplomasi nbsp;
diğer yandan gözdağı

Rusya'nın Suriye'nin kimyasal silahlarını uluslararası denetime verme planını görüşmek üzere İsviçre'nin Cenevre şehrinde ikinci defa bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov muhtemel çözüm planını masaya yatırdı. Dün aynı saatlerde ise Rusya'nın gelişmiş, güdümlü füze avcısı Smetlivy destroyer gemisi İstanbul Boğazı'nı geçti. Böylece Rusya'nın Akdeniz'deki savaş gemisi sayısı 10'a çıktı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry de, "Esad rejiminin kimyasal silahlarını uluslararası denetime açması konusunda bir an önce güvenilir anlaşma sağlanamazsa Suriye'yi vurmaya hazırız" diyerek askerî müdahale ihtimalinin ortadan kalkmadığını gösterdi. Kerry ve Lavrov'un görüşmelerine BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi de katıldı. Taraflar 28 Eylül'de New York'ta yapılacak BM Genel Kurulu toplantılarında yeniden biraraya gelip, Suriye barışı konusunda uzun süredir ertelenen İkinci Cenevre Konferansı'nın tarihini belirlemekte anlaştı. Lavrov'la şu ana kadar nbsp;yaptığı görüşmelerin 'yapıcı' geçtiğini belirten Kerry, buna karşılık New York'ta ilerleme sağlanmasının, Cenevre'deki görüşmelerde kimyasal silahlar konusunda "önümüzdeki saatlerde, günlerde başarı kazanma potansiyeline" bağlı olduğunu vurguladı. nbsp;Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da, 'daha uzun vadeli bir amaç' olan Suriye'de barış konusunu görüşmekten memnun olduğunu ve şimdi Suriye'nin Uluslararası Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne imza atmasıyla 'meselenin, çabuk, profesyonelce ve pratik bir şekilde çözülmesi adına bir yol haritası çizmek gerektiğini' söyledi. Bu arada dün Kırgızistan'da bir araya gelen Şanghay İşbirliği Örgütü'nün sonuç bildirisinde de Suriye'ye dış müdahaleden kaçınılması için çağrı yapıldı. Rusya, Çin ve İran devlet başkanları Suriye'nin kimyasal silahlarını uluslararası denetime açma kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...