Büyükşehir Belediyesi'nden servis ücretlerine ilişkin açıklama

/ Kaynak: AA
Büyükşehir Belediyesi'nden servis ücretlerine ilişkin açıklama

GÜNDEM Haberleri  / AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) okul servis ücret tarifesine ilişkin kararının hukuken geçerli olduğunu bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, servis taşımacıları ve velilerden UKOME kararı doğrultusunda hareket etmeleri istendi. Açıklamada, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7. maddesinin (f) bendinde, "ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini planlamak ve koordinasyonu sağlamak; kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergahlarını belirlemek" görev, yetki ve sorumluluğunun Büyükşehir Belediyesi'ne verildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu görev ve yetki, yine 5216 sayılı Kanun'un 9. maddesine göre, Büyükşehir Belediyesi adına UKOME tarafından yerine getirilir. 9. maddede yer alan hüküm gereğince, UKOME tarafından alınan kararlar, belediyeler ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgililer için bağlayıcıdır. 5216 sayılı kanunun 28. maddesi gereğince, 5216 sayılı kanun ile Büyükşehir Belediyesi'ne verilen görev ve yetkiler konusunda diğer kanunlarda çelişkili hükümler bulunması halinde, 5216 sayılı kanun uygulanır. Bu bağlamda 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 62. maddesinde, 'Bu kanuna tabi esnaf ve sanatkarlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra 30 gün içinde onaylanır veya reddedilir' hükmü bulunmakta olup, 5216 sayılı kanun ile Büyükşehir Belediyesi'ne verilen 'her türlü servis ve toplu taşıma araçlarının ücret ve tarifelerini belirleme yetkisi' ile çelişmektedir. Ancak örneğin, ekmek fiyatlarını belirleme konusunda 5216 sayılı kanunda bir hüküm bulunmadığından, ekmek fiyatları 5362 sayılı kanunun 62. maddesine göre belirlenir. Açıklanan bu durum çerçevesinde UKOME tarafından alınan okul servis ücret tarifesine ilişkin karar hukuken geçerlidir." UKOME kararının ihlali halinde, ilgilileri hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılmasının söz konusu olabileceği vurgulanan açıklamada, bu nedenle servis taşımacılarının zarar görmemesi ve velilerin mağdur olmaması için UKOME tarafından belirlenen okul servis ücret tarifesine uyulması gerektiği kaydedildi.


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...