İşte Demokratikleşme Paketi'nde yer alan maddeler

İşte Demokratikleşme Paketi'nde yer alan maddeler

GÜNDEM Haberleri

Barış sürecinde üçüncü aşamanın yolunu açacak birçok düzenleme pakete girdi. Daha önce "yok" denen seçim barajı nın düşürülmesi tekrar masada.

AK Parti 'de uzun süredir beklenen Demokratikleşme Paketi'ne son şekli veriliyor. Paket önümüzdeki hafta Başbakan Erdoğan tarafından yüksek katılımlı bir toplantı ile açıklanacak. Bu kapsamda daha önce tartışma konusu olan, seçim barajı, resmi dilini Türkçe olarak kabul edenlere Kürtçe ders verilmesi, il ve ilçeler dışındaki yerleşim yerlerinde isim belirleme hakkının yerel yönetimlere tanınması ve yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılmasına ilişkin düzenlemeler pakette yer aldı. Paket önümüzdeki hafta Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. Çözüm sürecinde umutların yeniden canlanmasını sağlayan şey ise demokratikleşme paketi ne bazı düzenlemelerin eklenmesi oldu. Taraf'ın haberine göre, bu çerçevede, seçim barajı, yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması konularda prensipte uzlaşma sağlandı. Ancak ayrıntıları bir haftalık yapılacak teknik çalışma sonucunda netleşecek. Daha önceden paketten çıkarıldığı öne sürülen seçim barajı ile ilgili düzenlemenin pakette yer alacağı konuşuluyor. Bu konuda yüzde 3, 5 ve 7 olarak üç alternatif hazırlandı. Ancak, son aşamada alternatif sayısı 5 ile 7'ye düşürüldü. Anadilde eğitim konusunda ise özel okullarda ve devlet okullarında, Kürtçe öğretilmesine izin verilecek. Pakette, kritik konularda yer alan düzenlemeler şöyle:
SEÇİM BARAJI:
Bu konu, hükümet ile BDP arasında gerginliğe yol açan düzenlemelerin başında geliyor. Hükümetten, seçim barajının pakette yer alamayacağına ilişkin birçok açıklama geldi. Ancak son dakikada, bu konuda bir orta yol bulundu. Konuyla ilgili hazırlanan, dar bölgeyi esas alan yüzde 5 veya 7 barajıyla seçim sistemi masaya yeniden konuldu. Oran konusunda bu hafta karar verilecek.
ANADİLDE EĞİTİM: Anadilde eğitim konusunda da son dakika formülü geliştirildi. Buna göre Türkçe'yi resmi dili olarak kabul edenler Kürtçe ders alabilecek. Kürtçe okullarda halen seçmeli ders olarak okutulabiliyor. Ancak bu konuda hukuki altyapıda eksiklikler bulunuyor. Yeni dönemde, özel okullarda Kürtçe'nin öğretilmesinin serbest bırakılması, devlet okullarında da seçmeli ders olarak okutulmasındaki sıkıntıların giderilmesi öngörülüyor.
BELEDİYELERİN YETKİSİ: Pakette yerel yönetimlerin yetkileri arttırılıyor. Bu çerçevede, il ve ilçelerin altındaki yerleşim birimlerinde isim verme hakkı yerel yönetimlere bırakılıyor. Birçok köy kendi ismini belirleyebilecek. Projeler ve bütçe konusunda da belediyelere yeni yetkiler veriliyor.
NEFRET SUÇLARI: Irk, din, dil ve mezhebe bağlı işlenen suçlar nefret suçları kapsamına giriyor. Ve bu tür suçlarda verilen cezalar artırılıyor.
CEMEVLERİNE ELEKTRİK VE SU: Cemevleri ile ilgili hukuki birçok düzenleme pakette yer aldı. Buna göre cemevlerine de su ve elektrik giderleri devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca cemevleri de devletten yardım alacak.
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI: "Kamusal alandaki başörtüsü yasağı kaldırılıyor. Kamu kurumlarındaki kılık ve kıyafet düzenlemelerinin tamamı yeniden hazırlanacak."
TUNCELİ'YE İADE: Kürtçe ve yerel dillerdeki bazı isimler iade edilecek. Bu kapsamda daha önce adı Dersim olan Tunceli 'ye bu ismin geri verilmesi önerilecek.
AİHM'İN YÜKÜ: Demokratikleşme paketinin bir önemli özelliğinin de Türkiye'nin Avrupa'da çok fazla eleştiri almasına ve AİHM'de çok sayıda davada mahkum olmasına neden olan uygulamaların sona ermesi olarak nitelendiriliyor. Paketin bu haliyle meclisten geçmesi durumunda Avrupa ve AİHM'de elinin güçleneceği ifade ediliyor.
RUHBAN OKULU : Ruhban Okulu'nun açılması konusunda önemli kanaat oluştuğu öğrenilirken, Erdoğan'ın yaptığı mütekabiliyet yorumunun üzerinde duruldu. Öte yandan pakette gayrimüslimlerin haklarına yönelik bazı sürpriz adımların da olacağı öğrenildi.
TOPLANTI HAFTAYA ERTELENDİ
Bu arada AKP MKYK toplantısı dün yapıldı. Demokratikleşme paketi MKYK'dan sonra ikinci toplantıda ele alınacaktı. Ancak MKYK'nın uzaması üzerine toplantı haftaya ertelendi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...