Esad'a son şans

Esad'a son şans

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, kimyasal silahların imha edilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

Üç gün boyunca İsviçre'nin Cenevre kentinde yoğun bir müzakere maratonu gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki kimyasal silahların imha edilmesi noktasında dün uzlaşmaya vardı. Mutabakata göre, Esad rejimi elindeki kimyasal silahların ismini, cinsini, yerini, depolanma biçimini, üretim tesislerinin konumlarını içeren ayrıntıları bilgileri 21 Eylül'e kadar ilgili ülkelere sunacak. Şam yönetiminin anlaşmayı ihlal etmesi durumunda ise BM Güvenlik Konseyi her türlü tedbiri almaya yetkili olacak. Varılan mutabakat, Kerry ve Lavrov'un ortak basın toplantısıyla duyuruldu. Kerry, "Suriye, herhangi bir oyalama çabasına girişmeden, kendisine düşeni yapmalı" dedi. Uzmanların kasım ayına kadar Suriye'de çalışmalarına başlaması gerektiğini kaydeden Kerry, "Kimyasal silahlar, 2014 yılının ortasına kadar imha edilmiş olmalı" ifadelerini kullandı. Lavrov ise, anlaşmada askeri güç kullanma ifadesinin bulunmadığını belirterek, "Eğer Esad planı ihlal ederse, BM gerekli tedbirleri alır" dedi. Suriye'nin katılma talebinin kabul edildiğini açıklayan BM ise sözleşmenin 30 gün sonra yürürlüğe gireceğini açıkladı. ABD Başkanı Obama, "Eğer diplomasi başarısız olursa, ABD eyleme geçmeye hazırdır" dedi. Anlaşma İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından övgüyle karşılanırken, Özgür Suriye Ordusu mutabakatın krizi çözmeyeceğini savundu. Dışişleri Bakanlığı ise mutabakatı olumlu bir adım olarak değerlendirirken, "Bu durum Suriye yönetimince istismar edilmemelidir" uyarısında bulundu. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...