Esad'ın yaptığı yanına kâr kaldı

Esad'ın yaptığı yanına kâr kaldı

DÜNYA Haberleri

ABD ile Rusya, Suriye'nin kimyasal silahlarının yok edilmesi için anlaştı. Esad'a yönelik operasyon ihtimali rafa kalktı .

Suriye'nin kimyasal silahlarını uluslararası denetime açması ve imha edilmesi için üç gündür Cenevre şehrinde görüşen ABD ve Rusya uzlaşmaya vardı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülkenin Suriye'nin elindeki kimyasal silahların alınması ve yok edilmesi için altı maddelik plan üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyleyen Kerry, Suriye'nin bir hafta içinde elindeki silahların listesini sunması gerektiğini bildirdi. Suriye'nin kimyasal silahlarının 2014'ün yarısına kadar tamamen imha edilmesi gerektiğinin altını çizen Kerry, Suriye'nin anlaşmaya uygun davranamaması durumunda 7. Madde'nin uygulanmasını Rusya'nın da kabul ettiğini açıkladı. BM Şartı'nın 7. Maddesi, BM Güvenlik Konseyi'nin "barışı sağlama" yetkilerini belirliyor. Madde, Güvenlik Konseyi'ne barışa zarar verildiğinde askeri ya da askeri olmayan eyleme geçme izni veriyor. nbsp;Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise varılan anlaşmayı bir uzlaşma ve profesyonellik ürünü olarak nitelendirerek, "Amacımıza ulaştık" dedi. ABD ile vardıkları anlaşmanın güç kullanımıyla ilgili hiçbir unsuru barındırmadığını söyleyen Lavrov, "Anlaşmada güç kullanımı ya da otomatik olarak uygulanacak yaptırımlara ilişkin herhangi bir ifade yer almadı. İhlaller, Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor" dedi. Gota'da, Sarin gazlı katliam sonrası Beşar Esad'ın nokta atış ve hava operasyonuyla cezalandırılması gündeme gelmişti. ABD ve Rusya'nın anlaşmaya varması ile artık bu uzak bir ihtimal oldu. Esad'ın; top, tank ve uçaklarla 2.5 yılda 100 binden fazla sivili öldürmesi yanına kâr kaldı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...