Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Hayrünnisa Gül, tablo restorasyon çalışmalarını inceledi

/ Kaynak: İHA
Hayrünnisa Gül, tablo restorasyon çalışmalarını inceledi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / İHA

Hayrünnisa Gül, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Hayrünnisa Gül,İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ni ziyaret ederek, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği envanterine kayıtlı tabloların restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Restorasyonu yapılan tablolar arasında Aivasovsky, Gerome ve Schendel gibi ünlü ressamların değerli eserleri de yer alıyor. nbsp;Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatları doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği envanterine kayıtlı tablo ve çerçevelerin aslına uygun olarak korunması ve gelecek nesillere en iyi şekilde bırakılması amacıyla başlatılan çalışmalar hızla devam ediyor. Hollanda Rjiks Müzesi tarafından yapılan çalışmalar kapsamında ilk olarak tespit edilen tarihi ve sanat değeri yüksek 43 tablo ile ilgili detaylı inceleme raporları hazırlandı. Rijks Müzesi tarafından görevlendirilen uzmanlar, 43 eserin konservasyonu ve dış etkilere karşı güçlendirilmesine yönelik olarak Çankaya Köşkü yerleşkesinde kurulan stüdyoda 4 ay süreyle çalıştı. Ardından çalışmaların, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde yürütülmesine karar verildi.
ÜNLÜ RESSAMLARIN TABLOLARI YENİDEN HAYAT BULDU
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite'ni ziyaret ederek, söz konusu tabloların restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Rektör vekili Prof. Dr. Kayhan Ülker, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Sezai Makas, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Senyücel ile Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölüm Başkanı Doç. Ömer Yiğit Aral tarafından karşılanan Bayan Gül, verilen brifingin ardından restorasyonların sürdüğü stüdyoları gezdi. Aralarında ünlü ressamlar Aivasovsky'nin "Kış" ve Petrus van Schendel'in "Balık Pazarı" isimli tablolarının da yer aldığı resimlerin restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Hayrunnisa Gül, Cumhurbaşkanı Gül'ün Fatih Camisi'ni ziyareti sırasında görüp restorasyonunun yapılması için talimat verdiği Mimarzade Mehmed Ali Bey'in tablosuyla da yakından ilgilendi. Tablolar üzerinde yapılan uygulamalar hakkında bilgi veren Hollanda Rijks Müzesi Restorasyon Bölüm Başkanı Robert van Langh ile Hollandalı uzman Barbara Schoonhoven, söz konusu tabloların zaman içerisinde yanlış restorasyon uygulamaları nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. Bu tabloların aslına uygun şekilde restore edilmesi için çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden uzmanlar, önlerinde uzun bir süreç daha olduğunu söyledi. Schoonhoven bu çalışmalar sırasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim görevlilerinin ve Türk restoratörlerin de katkı sağladığını kaydetti.
"MİLLÎ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ"
Ziyaretin ardından restorasyon çalışmalarını değerlendiren Gül, yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini söyledi. Uzun bir araştırma sürecinin ardından alanında uzman olduğu belirlenen Hollanda Rijks Müzesi ile bir sözleşme imzalandığını ve ardından restorasyon çalışmalarının başladığını aktaran Gül, "Yaklaşık bir yıldır süren çalışmaların ardından geriye dönüp baktığımızda bugün çok gururlandım. O kadar yol almışız ki. Arzumuz, bu çalışmaların Köşk sınırları içinde kalmaması. Cumhurbaşkanlığındaki çalışmaların kurumsallaşması için Mimar Sinan Üniversitesi'nin devreye girmesini istedik. İnşallah bu büyük bir kapı oldu geleceğe. Bu işin akademik olarak devam etmesi şart" dedi.
Artık birçok alanda usta bulmanın imkansız hale geldiğini anlatan Gül, çok az sayıda kalan ustaların bilgilerini bir an önce yeni nesillere aktarması gerektiğini söyledi. Gençlerin bu tür alanlara karşı ilgisiz olmasının üzücü olduğunu belirten Gül, bu ustaların vefat etmesi halinde önemli bir mirasın da yok olacağına dikkat çekti. Restorasyonu yapılan tabloların büyük bir bölümünün Atatürk döneminde Dolmabahçe'den Cumhurbaşkanlığına getirilen çok kıymetli ve önemli eserler olduğunu belirten Hayrunnisa Gül, bu eserlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Tablo restorasyonunun yanında Cumhurbaşkanlığı envanterine kayıtlı porselen, cam, metal ve gümüş objeler ile değerli halıların da restorasyon çalışmalarının yapıldığını vurgulayan Gül, Cumhurbaşkanlığı tarihinde ilk defa tüm arşivin taranarak dijital ortama alındığını da söyledi.
"BU ESERLER YAŞATILMALI"
Tüm bu eserlerin korunmasının ve periyodik olarak bakımlarının yapılmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Gül, "Bu değerli eserler sürekli göz önünde olsunlar ki yaşasınlar. Benim tek arzum bu. Göz önünde olmayan zenginliklerimiz maalesef zamanla unutuluyor" dedi. Yüz yıldır yaşayan bir eseri korumanın yeni bir eser yapmaktan çok daha zor olduğunu belirten Gül, her adımın bu bilinçle atılması gerektiğini vurguladı.
KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...