Türk-Arap Ekonomi Zirvesi Mersin'de toplanacak

/ Kaynak: AA
Türk-Arap Ekonomi Zirvesi Mersin'de toplanacak

Ekonomi Haberleri  / AA

Suudi Arabistan, Katar, Irak, Lübnan, Ürdün, Sudan, Cibuti, Tunus, Moritanya, Filistin, Oman ve Libya Ekonomi, Ticaret Bakanları Mersin'de buluşacak

Türkiye, "Türk-Arap Ekonomi Zirvesi"ne evsahipliği yapacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın girişimleriyle Arap Ligi üyesi Suudi Arabistan, Katar, Irak, Lübnan, Ürdün, Sudan, Cibuti, Tunus, Moritanya, Filistin, Oman ve Libya Ekonomi, Yatırım ve Ticaret Bakanları 25 Eylül'de Mersin'de buluşacak. Bakan Çağlayan, zirvenin Türkiye ile Arap ülkeleri arasında bugüne kadar yapılacak en geniş katılımlı ve kapsamlı ekonomi buluşması olacağını belirterek, zirvede Ortadoğu ve Afrika'da yaşanan siyasi gelişmelerin bölge ve ülke ekonomilerine etkilerini masaya yatırılacağını, dünyadaki gelişmeler ışığında sorunların aşılması ve işbirliğinin geliştirilmesini konuşacaklarını bildirdi. Bakan Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin, Arap ve Afrika ülkeleriyle ekonomik sorunların aşılması ve işbirliği yolunda "dev bir buluşmaya" ev sahipliğine hazırlandığını ifade etti. Girişimleri sonucunda Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları 1. Dönem Toplantısı'nın 25 Eylül 2013 tarihinde Mersin'de gerçekleştirileceğini belirten Çağlayan, bu kapsamda dünyanın en etkili bölgesel kuruluşlarından olan Arap Ligi'ne üye Suudi Arabistan, Katar, Irak, Lübnan, Ürdün, Sudan, Cibuti, Tunus, Moritanya, Filistin, Oman ve Libya'nın Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları ile biraraya geleceklerinin altını çizdi.
En geniş katılımlı toplantı
Arap Ligi sekretaryasının da katılım sağlayacağı toplantıda Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere işbirliği alanları ve mevcut ilişkiler ele alınacağının altını çizen Çağlayan, nbsp;şunları kaydetti: "Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin ele alınacağı Mersin'deki toplantı, ekonomik anlamda, Arap ülkeleri ile Türkiye arasında bugüne kadar yapılan en kapsamlı ve en büyük toplantı olma özelliğini taşıyor. Arap ülkeleri, yaklaşık 2,7 trilyon doları bulan Gayrisafi Milli Hasılaları, 2 trilyon doları aşan dış ticaretleri ve 400 milyona yaklaşan nüfusları ile dünyanın en önemli ekonomi merkezlerinden biri konumunda. 2012 yılı itibariyle bu ülkelerin toplam ihracatı 1,3 trilyon dolar ve ithalatı 775 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...