Japonya son nükleer reaktörünü kapattı

Japonya son nükleer reaktörünü kapattı

DÜNYA Haberleri

Japonya, dün çalışmakta olan son nükleer reaktörünü de kapamasıyla uzun bir süre için nükleer enerjiye veda etti.

2011'de Fukuşima'da yaşanan nükleer felaketin ardından Japonya, 54 nükleer santralinin 52'sinin faaliyetini durdurmuştu. Geriye kalan iki reaktörden biri eylül başında kapatılmıştı. Aktif olan son reaktör ise dün kontrol ve bakım için kapatıldı. Reaktörün tekrar ne zaman açılacağına dair kesin bir tarih ise belirlenmedi. Böylece nükleer enerji sektöründe dünyanın bir numarası olan Japonya, Fukuşima felaketinin ardından yaklaşık kırk yıldır ikinci defa nükleer enerjiden yoksun kalacak.
11 Mart 2011'de 9.0 şiddetindeki deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima'daki Daiichi nükleer santralinde meydana gelen felaket, nükleer enerjiye tepki duyulmasına yol açmış, Japon halkı nükleer enerji aleyhinde gösteriler düzenlemişti. Felaketten önce enerjisinin yüzde 30'u nükleer enerjiye, yüzde 9'u yenilenebilir enerjiye dayanan Japonya'da 2030'a kadar nükleer enerji oranının yüzde 52'ye çıkarılması, 14 yeni santral daha yapılması planlanıyordu. Ancak halktan gelen tepkileri göz önüne alan Japon hükümeti bu planı iptal etti ve nükleer enerjiye bağımlılığı azaltma kararı aldı.
Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya için nükleer enerji büyük bir önem arz ediyor. Felaketin ardından gerçekleşen seçimlerle iktidara gelen Başbakan Shinzo Abe, enerji ithal etmek pahalı olduğu için nükleer enerjinin ülkesi için hayati olduğu konusunda ısrar ediyor. Nükleer enerji olmadan da elektrik kesintilerinin önüne geçebilen ülkede birçok sektör güneş enerjisi gibi alternatif kaynaklara yöneldi. Kamuoyu hala nükleer enerjiye karşı çıksa da, elektrik faturalarındaki yüzde 30'luk artışın gösterilerin önüne geçtiği düşünülüyor.
Fukusima'daki Daiichi nükleer santralindeki radyasyon sızıntısının hala görülmesi, tehlikenin devam etmesine yol açıyor. Başbakan Abe, durumun kontrol altına alındığını söylese de reaktörlerin soğuması için kullanılan kirli suyun hala denize karıştığı aktarılıyor.
Japonya'da yaşanan güvenlik sorunu, nükleer enerjiye yönelmeyi düşünen diğer ülkelerin de kaygı duymasına sebep oluyor. Türkiye de nükleer enerjiye yatırım yapmaya hazırlanan ülkelerden. Türkiye, Mersin'de inşa edilecek ilk nükleer santral için Rusya ile, Sinop'ta yapılması planlanan santral için Japonya ile anlaşmıştı.
Brezilya ise Fukuşima'daki durumun ardından nükleer santrallere yapmayı planladığı yatırımı ertelemeye karar verdi. Hükümetin enerji planlama kurumundan yapılan açıklamada, 2030'a kadar dört nükleer santralin inşa edilmesi planına sadık kalınmayacağı duyuruldu. Onun yerine rüzgar enerjisinde potansiyel gördükleri belirtildi.
Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde halihazırda işleyen iki nükleer santral var, diğeri ise inşaat aşamasında. Almanya geçen yıl 2022 yılına kadar ülkedeki 17 reaktörü, İsviçre 2034'e kadar beş reaktörünü kapatacağını söyleyerek nükleer enerjiden kademeli olarak vazgeçeceklerini duyurmuştu. Belçika ise 2016-2025 yılları arasında nükleer enerjiden tamamen vazgeçeceğini açıkladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...