Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Tunceli 'Dersim'i bekliyor, yarın Başbakan açıklayacak

Tunceli 'Dersim'i bekliyor, yarın Başbakan açıklayacak

GÜNDEM Haberleri

Dersim ismine tekrar kavuşmayı bekleyen Tunceli halkının gözü 'paket'te.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın açıklanması beklenen demokratikleşme paketinde, Tunceli isminin değiştirilerek, 78 yıl önce olduğu gibi 'Dersim' adının verileceği iddiası kentte sevinçle karşılandı. Tunceliler, "80 yıldır kanayan yaramız artık dinecek" diyor. İşte Tuncelililerin tepkileri:
gt; Tunceli Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Yusuf Cengiz: "Oda olarak başından beri barış ve demokrasi içinde Kürt sorununun çözümü için çalıştık. Pakette, kendi taleplerimizden biri olan Dersim adının geri verilmesi kararını olumlu buluyoruz."
gt; Tunceli Barosu Başkanı Hasan Özcan: "Dersim adının değiştirilerek Tunceli yapılması bir asimilasyon politikasının ürünüdür. Bu politikadan kısmen de olsa vazgeçilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiriyorum."
gt; Araştırmacı yazar Cafer Solgun: "Başbakanın 2009 yılında 'Dersim' tartışmaları söz konusu olduğunda gerekirse devlet adına özür dileyebileceğini söyledi. Dersim'in adının iade edilmesinin bu özrün gereklerinden biri olduğunu düşünüyorum."
gt; Gazeteci yazar Fikri Taş: "Bu bir beklentiydi. Tunceli ismi 38 olaylarını çağrıştırdığı için Dersim halkı tarafından sevilen bir isim değildi. Dersim olarak değiştirilmesi bütün Dersim halkını mutlu edecektir. Geçmişten gelen o kötü izleri de bir ölçüde silecektir."
gt; Avukat Hasan Ali Yücel: "Bu bir değiştirme değil doğal isme dönme. 1938 harekâtından sonra adı bile unutulsun diye yapay bir ad verildi. Bu adım olumludur. Hepimiz hâlâ Dersim adını kullanıyoruz."
gt; İş kadını Fidan Aydın: "Bu adım, 80 yıldan beri Dersim halkının kanayan yarasının bir yerde özrü anlamına gelecek ki bu anlam da bizim için çok önemli. Bunun dışında anadilde eğitim, Aleviler için eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz."
gt; Emekli öğretmen Mürşide Doğan: "İsim ne olursa olsun ben Dersim isminden başka bir isim kullanmadım. Ama devlet tarafından gasp edilen hakların iadesi olumlu bir şey."

NÜFUSU 86 BİN
1935 yılında çıkarılan bir kanunla Dersim ismi Tunceli olarak değiştirildi. 1960'lı yıllarda 150 binin üzerinde nüfusu bulunan şehirde günümüzde 86 bin kişi yaşıyor. Türkiye'nin en küçük illerinden biri olan Tunceli, anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da memleketi...


nbsp;Haydar Yavuzak TUNCELİ İHA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...