Çağrı merkezlerinde 9 ayda 1,4 milyar dolar

/ Kaynak: AA
Çağrı merkezlerinde 9 ayda 1,4 milyar dolar

Ekonomi Haberleri  / AA

ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, Türkiye'deki çağrı merkezi pazar büyüklüğünün yılın ilk 9 ayında 1,4 milyar doları aştığını söyledi.

Basın toplantısıyla "Çağrı Merkezi Pazar Araştırması" sonuçlarını paylaşan Tarakçı, sektördeki kurum sayısı, istihdam düzeyi ve sektöre ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu. Çağrı merkezlerinin şu anda 43 ilde faaliyet gösterdiğini belirten Tarakçı, gelecek dönemlerde her ilde en az bir çağrı merkezinin kurulu olmasını hedeflediklerini belirtti.
Sektörün istihdama sağladığı katkıya ilişkin bilgiler veren Tarakçı, şunları kaydetti: "Türkiye'de bulunan çağrı merkezlerindeki kullanıma hazır seat (koltuk) adeti, 2013 yılı sonunda 2012 yılına göre yaklaşık yüzde 16 büyüme göstererek 58 bin 200 adet seviyesinden 67 bin 500 adet seviyesine yükseleceği tahmin edilmektedir. Büyüme temel olarak dış kaynak seat sayısında görülmüştür. 2007 yılından 2013 yılına kadar olan istihdam artışının ayrıntılı olarak ifade edildiği araştırmamızda, 2012 yılında 67 bin kişi olduğu düşünülen müşteri temsilcisi sayısının 2013 yılı sonunda 70 bin 200 kişiye ulaşacağı tahmin edilmekte. Müşteri temsilcisi sayısındaki artış daha çok dış kaynak servis sağlayıcılarının istihdamıyla gerçekleşmiştir."


-Sektördeki müşteri temsilcilerinin yüzde 62'si kadın
Sektörde kadın istihdamının gün geçtikçe arttığını kaydeden Tarakçı, "2013 yılında da önceki yıllara benzer şekilde çağrı merkezlerinde çalışan müşteri temsilcilerinin çoğunluğunun kadın olduğu görülüyor. Sektördeki müşteri temsilcilerimizin yüzde 62'si kadın.


Öte yandan Anadolu'daki çağrı merkezi yatırımlarının artmasıyla 2010 yılından bu yana erkek çağrı merkezi agent oranı artarak yüzde 32'ler seviyesinden yüzde 38'ler seviyesine kadar çıkmıştır" diye konuştu.
Geçen yıl yüzde 15 seviyesinde olduğu öngörülen 30 yaş ve üzeri müşteri temsilcisi sayısının 2013 yılında yüzde 19 seviyesine çıkacağını tahmin ettiklerini dile getiren tarakçı, "Sektörde tam zamanlı çalışan müşteri temsilcilerinin oranının yüzde 92'yi geçtiği görülüyor. Ayrıca, yüksekokul mezunlarının müşteri temsilcisi olarak istihdam edilmesinde ciddi bir artışın belirlendiği, bu yıl yüksekokul mezunu müşteri temsilcisi sayısının oranının yüzde 28'e yaklaştığının tahmin edildiği ifade ediliyor" bilgilerini aktardı.


Tarakçı, araştırma sonuçlarına göre önümüzdeki dönem için planlanan çağrı merkezi yatırımlarına ilişkin şunları aktardı:
"Yarısına yakını dış kaynak hizmet veren 10'dan fazla firma, yakın bir dönemde Anadolu'da çağrı merkezi yatırımı yapmayı planlıyor. Yaptığımız araştırmaya göre, Anadolu'da 2014 yılında yapılacak çağrı merkezi yatırımlarının daha çok İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yoğunlaşacağını tahmin ediyoruz. Şu anda Türkiye'nin 43 ilinde çağrı merkezleri faaliyet gösteriyor. Ancak ilerleyen dönemlerde 81 ilin her birinde en az bir çağrı merkezinin bulunmasını hedefliyoruz."
Araştırmanın sonuçlarına göre, 2013 yılında Türkiye'deki çağrı merkezi sayısının toplamda bin 100'den fazla olduğunu belirten Tarakçı, Türkiye'deki çağrı merkezi pazar büyüklüğünün bu yılın ilk 9 ayında 1,4 milyar doları aştığını söyledi.
ÇMD ile 2013 Çağrı Merkezi Pazar Araştırması konusunda işbirliği yapan IMI Conferences Genel Müdürü Meltem Karate ise şirket olarak 2007 yılından itibaren Türkiye Çağrı Merkezi Araştırması'nı aralıksız olarak gerçekleştirdiklerini ifade ederek, söz konusu raporun sektörün son 10 yılda geldiği noktayı ortaya koymak açısından çok önemli veriler içerdiğini ifade etti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...