Akciğer kanserinde korkutan değişim

/ Kaynak: İHA
Akciğer kanserinde korkutan değişim

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Prof. Dr. Bedri Kandemir, akciğer kanserinin Türkiye'de "histopatolojik" değişime uğradığının açıkladı.

Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Özkaya, "Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde akciğer kanserinin tipi daha çok adenokarsinom iken, ülkemizde 'squamous cell carcinoma (yassı hücreli karsinom)' akciğer kanseri tipi daha fazla görülmektedir. Akciğer kanseri türü, içilen sigaranın tipine göre değişim gösterir. Filtreli sigaralar 1940'lı yıllarda Amerika'da ve ikinci dünya savaşı ile Avrupa'da içilmeye başlanmış ve yaklaşık 30 yıl sonra akciğer kanseri squamous cell carcinoma (yassı hücreli karsinom) tipten adenokarsinom tipine doğru artış olmuştur. Ülkemizde de filtreli sigaralar 1970'li yıllarda yaygınlaştı, yaklaşık 30 yıl sonra akciğer kanser türündeki değişim ülkemizde de başlamıştır" dedi. Medical Park Samsun Hastanesi, Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Bedri Kandemir, "Yaklaşık 1000'in üzerinde akciğer kanseri hastalarımızla yaptığımız çalışmada bu değişimi gösterdik. Bu histopatolojik değişim, hastalarımızın daha geç semptom vermesine ve daha geç tanı konmasına neden olmaktadır. Özellikle sigara içen insanlarımızın şikayetleri ortaya çıksın veya çıkmasın mutlaka doktor kontrolünde olmaları gerekmektedir" diye konuştu.


"ÖZELLİKLE LIGHT SİGARA"
Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Dirican ise, "Özellikle light sigara adı altında tüketilen tütün mamullerinin de akciğer kanserinin histopatolojik değişiminde önemli bir faktör olduğu düşünülmektedir" ifadelerini kullandı.

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...