Kenya Devlet Başkanı'nın yargılaması çıkmaza girdi

/ Kaynak: CHA
Kenya Devlet Başkanı'nın yargılaması çıkmaza girdi

DÜNYA Haberleri  / CHA

Seçimlerde şiddet olaylarını teşvik eden söylemleri sebebiyle hakkında dava açılan Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta'nın yargılanma süreci çıkmaza girdi.

Başkan Yardımcısı William Ruto'nun yargılanması devam ederken, 12 Kasım'da mahkemeye çıkması beklenen Kenyatta'nın davaya dâhil olma süreci netleşmedi. Dışişleri Bakanı Amina Mohammad, Devlet Başkanı Kenyatta'nın ülkeden ayrılmasının şu an için mümkün olmadığını belirtti.

ICC'nin daha önce görevde bir devlet başkanı yargılamadığını hatırlatan Amina Mohammed, Kenya'ya yapılan dayatmayı samimi göremediklerini belirtti. nbsp;Dışişleri Bakanı Mohammed, Başkent Nairobi'de yaşanan terör olaylarından sonra hassas bir dönem geçiren ülkenin devlet başkanı olmadan hareket etmesinin ülke güvenliği için uygun olmadığını sözlerine ekledi.

Mahkemeye sunulan video-konferans teklifinin kabul görmesini beklediklerini ifade eden Mohammad, aksi takdirde mahkeme sürecinin kesintiye uğrayacağını vurguladı. nbsp;Kenya'da 2007'de yapılan seçimler kanlı olaylarla sonuçlanmıştı. Yaşanan şiddet sonucu 1600 kişi ölmüş, 100 binlerce Kenyalı göç etmek zorunda kalmıştı. Olaylar üzerine Uluslarası Ceza Mahkemesi, şiddete sevk eden demeçlerinden dolayı Uhuru Kenyatta ve yardımcısı William Ruto'nun yargılanmasına karar vermişti.

2013 seçimlerini kazanan Jübile Koalisyonu, Kenyatta ve Ruto'yu devlet başkanlığı ve yardımcılığı görevine getirince ICC, yargılamanın zanlıların yeni görevlerinde de devam edeceğini açıklamıştı. nbsp;Eylül ayında başlayan dava süreci, başkent Nairobi'de terör saldırısı sebebiyle askıya alınmıştı. Tekrar başlayan yargılama üzerine gözler, Kenyatta'nın 12 Kasım'da başlayacak davasına çevrilmiş durumda.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...