Yıldırım, 'Ay'a 2023 yılına kadar uydu göndereceğiz

Yıldırım, 'Ay'a 2023 yılına kadar uydu göndereceğiz

Ekonomi Haberleri

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ay'a uydu göndermenin 2023 hedefleri arasında yer aldığını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 5A'nın proje çalışmasının tamamlandığını belirterek, 2023 yılına kadar da "ay"a gözlem uydusu göndereceklerini bildirdi. Yıldırım, daha önceki hedefin Türkiye'nin kendi uydusunu yapmak olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Bunu kısmen yaptık. Göktürk 2 ve Rasat uyduları buna örnek. Uydu yapma konusunda zihnimizde bir tereddüt yok. Her türlü kaynağımız var. Şimdi onlar alçak yörünge uydularıydı, 700 kilometre düzeyindeydi. Ama biz şimdi 36 bin kilometrelik uyduyu yapacağız. Şu anda Türksat 4A ve 4B üretimi sürecinde Japonya'da arkadaşlar çalışıyorlar. Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu olacak Türksat 5A'nın proje çalışması da tamamlandı. Türksat 5A, 4A ve 4B uydularının yörüngeye yerleşmelerini bekliyor. Bu da Türksat 5A ile ilgili çalışmaların 2016 yılında gerçekleşmesi anlamına geliyor. Ayrıca Ay'a derin gözlem uydusu göndermek 2023 hedefleri arasında yer alıyor" dedi. Fırlatma rampası ile ilgili çalışmanın ayrı bir kanaldan çalışıldığını ifade eden Yıldırım, bunun yeni bir konu olduğunu, fırlatma rampasıyla ilgili Türkiye'nin zorluğunun arazinin geniş olmaması olduğunu söyledi. Yıldırım, "Rampayı yapmak mesele değil, yaptığınız rampadan fırlatacağımız uydunun düşmesi durumunda nereye düşeceğini hesap etmeniz gerekiyor. Etrafımız irili ufaklı devletlerle dolu. Niye Kazakistan'dan Fransız Guenası'ndan atıyorlar. Sebebi belli, bir yere düşerse geniş araziler var, kimseye zarar vermiyor. Bu nedenle yer seçimi çok önemli" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...